Senaste foruminläggen

Nu är våren här – riskerar bli en riktig pollenplåga

Nu är våren här – riskerar bli en riktig pollenplåga

Förra årets varma sommar har bäddat för en ovanligt pollenrik vår och nu rapporteras det om låga till måttliga halter av björkpollen i Malmö. Just denna vår förutspås att bli en av de värsta för dem som är allergiska mot björkpollen. Pollenallergi påverkar livskvaliteten för många svenskar, men det finns många tips för att klara pollensäsongen bättre.

Årets pollensäsong förväntas bli den värsta på många år. Lagom till pollensäsongen har Apoteket gjort en undersökning i Novus Sverigepanel som visar att fyra av tio pollenallergiker ofta eller alltid har symtom även efter att de behandlat sig. Var fjärde person anser också att deras pollenallergi påverkar deras livskvalitet i vardagen ganska eller mycket negativt.

Vanligt med besvär trots behandling

Undersökningen som Apoteket låtit Novus göra med drygt 1000 personer visar bland annat att:

Undersökningen tyder på att fler allergiker skulle kunna klara pollensäsongen betydligt bättre med hjälp av rätt rådgivning och rätt produkter. Apotekets expert Magdalena Lagerstedt förklarar:

– Vår erfarenhet är att många missar att börja behandlingen i tid eller att de underbehandlar sina symtom. Vi vill hjälpa fler att slippa sina besvär. Idag finns många bra receptfria läkemedel men det kan vara svårt att hitta rätt produkter på egen hand.

Börja behandla i tid

Vanliga symptomen vid pollenallergi är kliande ögon, nysningar, rinnande eller täppt näsa. Många blir också trötta av sin allergi. Enligt Magdalena Lagerstedt finns en del tips som kan hjälpa pollenallergiker inför den stundande rekordsäsongen:

– Att skölja bort pollen från näsan med koksaltlösning och att smörja en torr och irriterad näsa med näsolja är också bra tips. Andra saker som kan hjälpa är att undvika att träna utomhus när halterna är som högst. Skölja håret när du kommer in då pollen kan fastna i håret och undvik att torka tvätt utomhus eftersom pollen fastnar i tvätten, tipsar Magdalena Lagerstedt.

Den som har svårare besvär där de receptfria behandlingarna inte hjälper, bör söka läkare för att få hjälp. Beroende på besvär finns det olika hjälpmedel och behandlingar, bland annat allergivaccinationer som kan hjälpa till att lindra besvär vid svårare allergier.

Läs mer:
pollenrapprten.se hittar du pollenrapporter från mätstationer runt om i Sverige
alltompollen.se hittar du information om vad pollenallergi är, hur du kan behandla det och smarta tips om vad du kan göra för att må så bra som möjligt under pollensäsongen.
1177.se kan du läsa om olika läkemedel vid pollenallergi

Källor: Apoteket, pollenrapporten.se, svt.se väst, svt nyheter, alltompollen.seSkrevs: 14:39 den 7 april 2019 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Grön ärtsoppa

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com