Senaste foruminläggen

500 inhalatorer överlämnades till socialministern

500 inhalatorer överlämnades till socialministern

På internationella astmadagen lämnade Astma- och Allergiförbundet och Unga Allergiker mer än 500 gamla astmainhalatorer till socialminister Lena Hallengren för att uppmärksamma behovet av en jämlik astmavård och med krav på förbättringsåtgärder.

800 000 personer i Sverige lever med astma men deras möjligheter till vård skiljer sig stort åt.

– Trots att astma är en av Sveriges vanligaste folksjukdomar har inte alla tillgång till den vård de behöver, vilket ger en sämre hälsa som följd. Alla med astma, oavsett bostadsort, ska ha tillgång till en jämlik vård – med rätt diagnos, tillgång till patientutbildning och bättre uppföljning säger Kristina Ljungros, som är generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet.

År 2018 genomförde Socialstyrelsen en utvärdering av astmavården utifrån de nationella riktlinjerna. Utvärderingen visar stora brister, där mindre än hälften av astma- och KOL-patienterna får en skriftlig behandlingsplan i primärvården. Det finns även en stor underdiagnostik av astma. Bristerna i vården leder till att många personer med astma inte får en så effektiv behandling som de skulle behöva för att må bra.

Inför den internationella astmadagen samlade Astma- och Allergiförbundet och Unga Allergiker in gamla astmainhalatorer från alltifrån förskolebarn till pensionärer.

Källa och bild: Astma- och AllergiförbundetSkrevs: 19:47 den 9 maj 2019 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Chokladpenslade quinoaflarn, ägg- och glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com