Senaste foruminläggen

Idag uppmärksammas celiaki

Idag uppmärksammas celiaki

16 maj är den internationella celiakidagen då sjukdomen uppmärksammas runt om i världen. I Sverige beräknas två av 100 personer ha celiaki, vilket är en livslång diagnos.

Celiaki är kronisk sjukdom som gör att tunntarmen blir inflammerad när man får i sig gluten. Sjukdomen kan bryta ut när som helst i livet och symptomen och svårighetsgraden kan variera från person till person. Idag finns det inget botemedel mot celiaki, utan behandlingen är att utesluta gluten ur kosten under resten av livet.

Gluten finns i vete, korn och råg. Havre innehåller inte gluten, men det kan ofta finnas små mängder gluten i havreprodukter eftersom de hanteras i samma kvarnar eller produktionslokaler. Det finns även så kallat ren havre som kan användas i en glutenfri kost. Det innebär att havren har odlats och hanterats på ett sätt som gör att den inte har kontaminerats av andra sädesslag.

Livslång sjukdom

Till skillnad från spannmålsallergi, som kan växa bort, är celiaki en livslång sjukdom. Därför är det viktigt att kontakta läkare om man misstänker att man själv eller ens barn har celiaki. Det finns flera sätt att ställa diagnos, men det är viktigt att man själv inte utesluter gluten ur kosten innan man besöker vården eftersom det kan påverka testresultaten. Vid celiaki skadas tarmluddet och om man själv har uteslutit gluten kan tarmluddet börja läka, vilket riskerar att man inte får rätt diagnos.

Premiär för podd om celiaki

Under internationella celiakidagen har Svenska Celiakiförbundet premiär för Glutenpodden. Podden handlar om hur det är att leva med celiaki och det blir också många användbara tips. Glutenpodden görs av Smilla Luuk, som själv har celiaki, och Linus Richert som är ombudsman på Svenska Celiakiförbundet.

Läs mer om celiaki och Glutenpodden på Celiakiförbundets hemsida. På Livsmedelsverket hemsida kan du läsa om likheter och skillnader mellan celiaki och spannmålsallergi.


Foto: Glutenfritt bröd av Aline Ponce från PixabaySkrevs: 22:29 den 16 maj 2019 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Vitlöksbröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com