Senaste foruminläggen

Unga lovande forskare prisas

Unga lovande forskare prisas

I december delade Astma- och Allergiförbundet ut 2019 års Kerstin Hejdenbergs stipendier till Karin Ersson, Ulrika Käck och Styliana Vasileiadou för deras forskning som på olika sätt tar upp astma och allergier.

Kerstin Hejdenbergs stipendium syftar till att lyfta fram unga forskare som bryter ny mark. Årets stipendier gick till Styliana Vasileiadou vid Göteborgs Universitet, Ulrika Käck vid Karolinska Institutet och Karin Ersson Kerstin vid Uppsala Universitet.

Styliana Vasileiadou får stipendiet för sina studier kring hur livsmiljö och födointag tidigt i livet kan motverka allergier, Ulrika Käck för sina studier inom pälsdjursallergi och Karin Ersson får stipendiet för sin forskning kring ansträngningsutlöst astma.

– Jag är mycket glad över detta stipendium och att min forskning som ska leda till att barn och ungdomar med astma kan vara fysiskt aktiva i lika hög utsträckning som andra barn- och ungdomar, uppmärksammas, säger Karin Ersson som är doktorand vid Uppsala Universitet.

– Det är mycket glädjande att tilldela årets stipendier till tre unga forskare vars insatser syftar till att förbättra livskvalitén hos barn med svår astma och allergi, en grupp som tyvärr är relativt bortglömd, säger Robert Hejdenberg, som är ordförande för Stiftelsen Astma och Allergiförbundets forskningsfond.

Forskning kan ge botande behanding

Idag lider ca 3 miljoner människor i Sverige av allergi och astma, vilket är en av de största sjukdomsgrupperna. Ofta debuterar sjukdomen i unga år och forskning kring barns situation är viktig. Astma- och Allergiförbundet menar att befintliga behandlingar i dagsläget ofta är fokuserade på symtomlindring, men med hjälp av forskning skulle botande behandling kunna bli en realitet och öka livskvaliteten avsevärt.

Om Astma- och Allergiförbundets forskningsfond

Stiftelsen Astma- och Allergiförbundets forskningsfond stöttar forskning,och har sedan starten delat ut mer än 175 miljoner kronor. Kerstin Hejdenberg var under 90-talet ordförande för forskningsfonden. Vid hennes bortgång år 2000 inrättades en minnesfond som varje år delar ut stipendier till doktorander inom barnallergologisk forskning.
Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

På bilden ser du Robert Hejdenberg, som är ordförande i Astma- och Allergiförbundets forskningsfond, tillsammans med pristagarna Ulrika Käck, Karolinska institutet, och Karin Ersson, Uppsala Universitet.

Källa och bild: Astma- och Allergiförbundet

 Skrevs: 20:24 den 29 december 2019 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Banankaka

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com