Senaste foruminläggen

Klimatförändringar tema för Världshälsodagen

Klimatförändringar tema för Världshälsodagen

Den 7 april varje år firas Världshälsodagen för att uppmärksamma globala utmaningar för folkhälsan. Årets tema är klimatförändringarna som på olika sätt påverkar människors hälsa. Idag är det dessutom 60 år sedan WHO bildades.

Årets tema - Klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa - är en aktuell fråga. Enligt WHO märks klimatförändringar bland annat genom att fler människor än tidigare påverkas av extrema väderförhållanden och klimatberoende infektionssjukdomar. Hög sårbarhet

Särskilt utsatta för klimatförändringar är samhällets sårbara grupper; väldigt unga människor, äldre, redan sjuka, fattiga och isolerade individer och grupper. Sårbarheten är också hög i områden som är mer klimatkänsliga än andra och många utvecklingsländer är särskilt drabbade.


Hitta motåtgärder

Hälsoeffekterna till följd av klimatförändringarna är ett globalt problem som berör alla länder, men det går att påverka utvecklingen och hitta motåtgärder för att vända utvecklingen, menar WHO. Ett sätt är att kombinera det lokala folkhälsoarbetet för en bra hälsa med arbetet för en god miljö.

Genom samhällsplanering och en transportpolitik som minskar bilismen främjas övergången till förnybara bränslen. Kan man minska bilberoendet genom mer tillgängliga cykelvägar, bidrar  det i sin tur till ökad fysisk aktivitet och därmed färre övervikts- och fetmarelaterade sjukdomar, menar WHO. 

Läs mer om Världshälsodagen på WHO:s hemsida.

Bildtext:  För dem som måste förlita sig till en vattenkälla för alla sina behov, som den pakistanska flickan på bilden ovan, ökar risken för maginfektioner och olika vattenburna sjukdomar. Sammanlagt dödar dessa sjukdomar varje år 2,2 miljoner människor, främst barn i utvecklingsländer.

Foto för WHO: Christopher Black

Källa: Pressmeddelande från Statens FolkhälsoinstitutSkrevs: 09:15 den 7 april 2008 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Flädermuffins, glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com