Senaste foruminläggen

Stöd för tobaksstopp i affärer

Stöd för tobaksstopp i affärer

Enligt en SIFO–undersökning som Cancerfonden genomfört, vill svenska folket ha en nollvision för tobaksrökning och stödjer ett försäljningsförbud av tobak i livsmedelsaffärer.

Cancerfonden menar att tusentals cancerfall skulle kunna undvikas årligen genom bättre förebyggande åtgärder mot tobaksrökning. Dessutom är passiv rökning en riskfaktor för allergiker, visar en delstudie inom Bamse-studien.

Arbetet mot rökning eftersatt

Men årets Cancerfondsrapport visar att det förebyggande arbetet mot tobaksrökning är kraftigt eftersatt i Sverige. De politiska initiativen kring tobaksprevention är försvinnande få i jämförelse med andra områden, som exempelvis trafiksäkerhet och alkohol, trots att förebyggande insatser mot rökning hittills är det mest effektiva sättet att minska sjuk- och dödligheten i cancer.

Stödjer förbud

Samtidigt visar undersökningen som presenteras i Cancerfondsrapporten att det finns en stark vilja bland svenska folket att göra något åt problemet. Närmare 65 procent tycker att det är dags att införa en nollvision för tobaksrökning och det finns ett klart stöd för ett försäljningsförbud av tobak i livsmedelsaffärer. En undersökning bland riksdagsledamöterna visar också att en klar majoritet är för en nollvision.

– Det är nu hög tid att politikerna hanterar problemen med tobaksrökning. Socialstyrelsen bör ta fram riktlinjer för prevention och utredningen bör också innehålla konkreta förslag om tobak, säger Ursula Tengelin, generalsekreterare på Cancerfonden.

Läs tidigare artikel om Bamse-studien
Källa: Pressmeddelande från CancerfondenSkrevs: 08:30 den 28 april 2008 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Lingonbullar med chiamjöl

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com