Senaste foruminläggen

Restaurangvecka för matöverkänsliga

Restaurangvecka för matöverkänsliga

Den 17-18 maj firades den internationella celiakidagen. Svenska Celiakiförbundet har i år valt att slå ihop dagarna för celiaki, mjölk och soja och firar istället restaurangvecka den 26 maj till 1 juni.

Den internationella celiakidagen firas för att göra celiaki mer känt och för att förbättra livet för dem som är glutenintoleranta. Bakom dagen står den europeiska organisationen Association of European Coeliac Societies (AOECS), vilken grundades 1988 och har 33 medlemsorganisationer i 29 europeiska länder. Läs mer om AOECS på deras hemsida.

Broschyr som dörröppnare

Svenska Celiakiförbundet har tagit fram broschyren ”Ta hand om din matöverkänsliga gäst!” och uppmanar sina 23 000 medlemmar att dela ut den till restauranger och caféer.

– Broschyren ska fungera som en dörröppnare för dialog. Många av våra medlemmar vill gärna gå ut och fika eller äta, som alla andra. Men många tvekar och känner osäkerhet kring maten. Finns det laktosfri mjölk till kaffet? Är det vetemjöl i såsen? Finns det något sojaprotein i maten? Dessa är frågor som matöverkänsliga ställer varje dag, säger Anette Jansson, generalsekreterare i Svenska Celiakiförbundet.

– Svenska Celiakiförbundet hoppas att broschyren och det personliga överlämnandet ska få restauranger och fikaställen att våga servera allergivänliga alternativ, och samtidigt bli bättre på att bemöta en matöverkänslig gäst.

Svenska Celiakiförbundet är en patientorganisation med 23 000 medlemmar som företräder dem som inte tål gluten, laktos, mjölkprotein och sojaprotein. På deras hemsida kan du läsa mer och ladda hem broschyren.

Bild: Från broschyren "Ta hand om din matöverkänsliga gäst" från Svenska Celiakiförbundet.Skrevs: 08:41 den 26 maj 2008 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Havrebräck, glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com