Senaste foruminläggen

Skatter och subventioner kan ge nyttigare mat

Skatter och subventioner kan ge nyttigare mat

Fler skulle köpa nyttig mat om den blev billigare. Men det skulle krävas stora skatteförändringar för att få genomsnittshushållet att handla efter rådande näringsrekommendationer, menar Linda Thunström i en avhandling vid Umeå universitet.

Linda Thunström menar att man kan mäta i pengar hur olika ingredienser värderas av oss konsumenter. Om vi till exempel är beredda att betala mer för ett högre fettinnehåll, innebär det att vi värderar smak högre än hälsa. I sin avhandling visar hon bland annat hur vi kan påverkas att göra mer hälsosamma val, och vad som styr vår konsumtion.Stora skatter och subventioner behövs

För att öka konsumtionen av nyttiga fibrer menar Linda Thunström att det är mer kostnadseffektivt att ge en subvention per gram fibrer i en produkt än att subventionera fiberrika (nyckelhålsmärkta) produkter. Sådana subventioner innebär emellertid också en ökad konsumtion av fett, salt och socker, och därför kan det finnas anledning att också beskatta onyttigheterna. För att förändra konsumtionen i märkbar utsträckning måste dock skatter och subventioner vara relativt stora, exempelvis räcker det inte med att ta bort momsen på fiberrika produkter.Hälsoränta behövs

I en teoretisk modell visar Thunström att det mest effektiva ekonomiska styrmedlet för att hjälpa konsumenter med självkontrollproblem är att subventionera hälsa och fysiskt kapital, så att det lönar sig att vara hälsosam på samma sätt som det lönar sig att spara (som en hälsoränta). En sådan subvention av hälsa och kapital vore mer effektiv än att exempelvis beskatta ohälsosam mat, men är svår att genomföra i praktiken.

Den 4 juni försvarade Linda Thunström, institutionen för nationalekonomi, Umeå universitet, sin avhandling med titeln Livsmedelskonsumtion, paternalism och ekonomisk politik (engelsk originaltitel: Food Consumption, Paternalism and Economic Policy.

Källa: Pressmeddelande från Umeå UniversitetSkrevs: 09:09 den 9 juni 2008 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Nektarinsalsa, 4 port

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com