Senaste foruminläggen

Gräddglassfabriken som gör mjölkfri glass

Gräddglassfabriken som gör mjölkfri glass

På familjeföretaget Engelholms Glass är man stolta för sina gräddglassar. Men här tillverkas även, såvitt vi vet, Sveriges enda choklad- och vaniljglasspinne utan mjölk, soja och gluten.

Varför satsar ni på en mjölkfri glass när ni annars gör glass på grädde?
– Vi tycker att gräddglass är jättegott, men alla kan ju inte äta det. Därför vill vi ha en glass även för dem som inte tål mjölk eller soja och det känns bra att kunna erbjuda Free, säger Carl-Gustaf Gudmundsson som är VD för Engelholms Glass.

Görs på risdryck

Free är en vaniljglasspinne som är doppad i mörk choklad. Den görs på risdryck och är fri från både mjölk, soja och gluten. I två år har man kunnat köpa glassen i nordvästra Skåne, vilket är Engelholms Glass främsta försäljningsområde.

Att det blev just en risglass beror faktiskt på slumpen.
– Det hela började med att kunder hörde av sig och ville att vi skulle göra en mjölkfri glass. Det fanns redan glass gjord på soja och på havre, så vi funderade på vad vi kunde använda istället, berättar Patrik Gudmundsson som är produktionschef (se bilden ovan).

En dag när Carl-Gustaf pratade med en bekant, nämnde hon att de brukar använda risdryck eftersom hennes dotter är mjölkallergiker.
–  Jag visste inte ens att det fanns risdrycker, men när jag sedan gick och handlade så såg jag det i butiken. Jag köpte några förpackningar och vi började prova oss fram, säger Carl-Gustaf.

Får bra respons

De minsta satserna man kan köra på glassfabriken är 200 liter, så det gäller att vara ganska säker på receptet innan man kör första provsatsen. Glassen görs på ungefär samma sätt som gräddglass, men man använder mer vanilj och låter smeten stå och mogna längre för att få god vaniljsmak.

– Smaken går inte att jämföra med gräddglass, så man ska inte ha en gräddglass i ena handen och en Free i andra. Men vi tycker själva att vi har lyckats bra och hittills har vi fått bra respons från våra kunder, säger Patrik.

Görs i samma maskiner

Free framställs i samma maskiner som de andra glasspinnarna.
– När en sats mjölkfria glassar ska köras rengörs därför maskinerna extra noga, allt från tankarna där glassen blandas och maskinerna där de får sin form, till chokladdoppet och frysarna, säger Patrik.

Spår av mjölk

För att kontrollera glassarna tas prover och skickas till laboratorium. Testerna visar att det finns spår av mjölkprotein i glassarna, vilket kan bero på att det finns små mängder i luften i lokalerna. Eftersom tillverkningen sker i samma lokaler som gräddglassen kan man nästan inte komma undan att det kan finnas spår av mjölkprotein i glassen. Det innebär att den som är väldigt känslig mot mjölkprotein får undvika även dessa glassar, men för de allra flesta mjölkallergiker går det bra att äta glassen.

Sojalecitin

Sojalecitin används som emulgeringsmedel vid framställningen av chokladdoppmassan, dvs för att kunna blanda fett och kakao. Lecitinet utvinns ur sojabönor, men mängden sojaprotein i den färdiga produkten är så liten att den knappt går att mäta. Därför klarar de flesta soja-allergiker lecitinet.
Hittills har företaget inte marknadsfört Free, men ryktet har ändå börjat sprida sig utanför Skåne och man har börjat få förfrågningar från olika delar av Sverige.

Fakta om Engelholms Glass:
Engelholms Glass är ett familjeföretag i Ängelholm, som ligger i nordvästra Skåne. Företaget har 1,3 procent av den svenska glassmarknaden.
Glasstillverkningen startade 1937 och drivs sedan 1977 familjen Gudmundsson. Här produceras främst gräddglass och företaget tillverkar runt 1,2 miljoner liter glass varje år.
Vid tillverkning av gräddglassar använder man främst lokala råvaror - grädden, strutarna och sockret kommer från skånska producenter.
Risdrycken till Free köps in från Kung Markatta.
Glassen säljs styckvis i kiosker och i 7-pack i livsmedelsaffärer.

På Engelholms Glass hemsida kan du se FreeSkrevs: 11:30 den 7 juli 2008 | I kategorin: Mjölkfri.com | Skriv ut

Recept

Älgfärsbiffar, 12 st

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com