Senaste foruminläggen

Nytt gränsvärde för glutenfritt

Nytt gränsvärde för glutenfritt

Codex Alimentarius - FN:s och WHO:s gemensamma regelverk för livsmedel – har tagit fram ett nytt gränsvärde för vad som får kallas glutenfritt, rapporterar Livsmedelsverket. En annan nyhet är att havre ska få räknas som glutenfritt.

Just nu tas reglerna för EU fram. De beräknas vara färdiga i höst och sedan blir det troligen en övergångsperiod på tre år innan de nya reglerna gäller helt i Sverige.

Två gränsvärden idag

Idag finns två olika gränsvärden i Sverige – ett för glutenfritt och ett för naturligt glutenfritt. Dessa är 20 mg per kilo för naturligt glutenfria livsmedel baserade på till exempel majs eller ris, och 200 mg per kilo för livsmedel baserade på spannmål där glutenhalten har reducerats, som i till exempel vetestärkelse.

Skärpning för vetebaserade produkter

Den nya standarden ger ett gränsvärde för glutenfritt, 20 mg gluten per kilo. De nya reglerna innebär en skärpning för produkter som är baserade på vetestärkelse.

Havre nytt som glutenfritt

Den nya standarden innebär också att havre får räknas som glutenfritt och användas som ingrediens i glutenfria livsmedel om det tillåts nationellt.
Havren ska då vara ren, dvs inte förorenad med vete, råg eller korn.

 
Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida

Källa: LivsmedelsverketSkrevs: 23:20 den 24 juli 2008 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Burgare med smak av Grekland

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com