Senaste foruminläggen

Sahlgrenska akademin får miljoner till astma- och allergiforskning

Med hjälp av donationer startar Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet ett nytt centrum för astma- och allergiforskning. I år utlyser centret en professur i epidemiologisk allergiforskning och en klinisk forskningsenhet ska byggas upp.

Donationen kommer från Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning i Vänersborg, vilken har slutit avtal med Sahlgrenska om årliga donationer till allergi- och astmaforskning. I år handlar det om cirka 10 miljoner kronor.

Börjar med befolkningsstudie

Pengarna kommer att tillsammans med tidigare medel från Herman Kreftings Stiftelse att gå till ett nytt centrum - VBG GROUP Centrum för Astma- och Allergiforskning. En professur i ämnet epidemiologisk allergiforskning kommer att utlysas under året. Dessutom ska en klinisk forskningsenhet inom området byggas upp. Pengarna kommer inledningsvis att användas till en befolkningsstudie om allergi och astma där 30 000 västsvenskar i åldern 16-75 ingår.

Kliniks forskning i världsklass

- Vi har goda erfarenheter av ett mångårigt forskningsstöd till Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hoppas nu på en fortsatt utveckling till absolut världsklass av den kliniska forskningen inom ramen för Sahlgrenska akademin, säger Staffan Ekelund, styrelseordförande i Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning.

- Vi är mycket glada för denna generösa donation. Den blir en injektion för forskningen inom ett område som har stor betydelse för många människor, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet.

Om Herman Krefting:
Herman Krefting (1907-1993) grundade företaget Vänersborgskopplingen 1951. Idag är VBG GROUP en internationell verkstadskoncern med helägda tillverknings- och försäljningsbolag i Europa, Indien och USA. VBG GROUP AB:s B-aktie börsintroducerades 1987 och är noterad på OMX Nordiska Börs Mid Cap.

Herman Krefting var sedan ungdomsåren astmatiker och skapade tidigt Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning. Fram till 2007 hade Herman Kreftings Stiftelse, som är den största ägaren i VBG GROUP, delat ut 43 miljoner kronor till allergi- och astmaforskning.

Källa: Pressmeddelande från Gteborgs Universitet

 Skrevs: 10:02 den 11 augusti 2008 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Chiabullar

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com