Senaste foruminläggen

Vår älskade knöl

Vår älskade knöl

FN har utlyst 2008 till potatisens år. Det gör man för att uppmärksamma potatisens alla goda egenskaper – den är både nyttig, god att äta och bra att odla.

FN räknar med att jordens befolkning kommer att öka kraftigt de närmaste decennierna och då behövs alternativ till spannmål, majs och ris. Potatisen är förhållandevis lätt att odla och man kan äta upp till 85 procent av växten, jämfört med runt 50 procent för spannmål. Dessutom är den rik på bland annat C-vitaminer, proteiner och kolhydrater.

Minst 8000 år gammal

Potatisen har en lång historia. Den finns spridd över hela världen och har ätits i Peru i mer än 8000 år. På 1500-talet tog spanjorerna med sig knölen till Europa och därifrån spreds den vidare över världen.
I Sverige introducerades potatisen av Jonas Alströmer i början av 1700-talet. Sedan dess är den är ett av våra viktiga baslivsmedel och 2007 skördades drygt en halv miljon ton matpotatis på de svenska åkrarna.

Kina störst på potatis

Ända fram till 1990-talet odlades och konsumerades mest potatis i Europa, Nordamerika och fd Sovjetunionen. Nu ser bilden annorlunda ut. 2005 gick utvecklingsländernas potatisproduktion om de industrialiserade ländernas och idag är Kina världens största potatisproducent. Tillsammans med Indien stod Kina för närmare en tredjedel av världens samlade potatisskörd på drygt 320 miljoner ton förra året. Räknat per capita är Danmark världens fjärde största potatisproducent.

Nya ord för smakerna

”Smak av smörig kastanj, viss jordnöt, viss smak av kikärta, jordärtskocka och syrlig paprika med liten beska”.
Nej, det handlar inte om vin utan om Asterix – en av våra vanliga potatissorter.
I början av 2008 gjordes en pilotstudie för att ta fram ord som beskriver potatisens alla smaker på ett bra sätt. Studien gjordes i samarbete mellan Fil. Dr Richard Tellström på Vårdalinstitutet, Östergötlands potatisodlarförening och branschorganisationen Svensk potatis, vilken arbetar för att marknadsföra potatisen. År 2005 utropade svensk potatis nationaldagen till Färskpotatisens Dag, något som uppmärksammas mer för varje år.

Foto: Jollyfoto.se

Källa: FN, Jordbruksverket, Vårdalinstitutet, Svensk potatisSkrevs: 09:33 den 20 augusti 2008 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Rischoklad

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com