Senaste foruminläggen

Sverige ska bli Europas nya matland

Sverige – Europas matland. Med den visionen släppte regeringen rapporten ”Sverige – det nya matlandet” tidigare i augusti.
- Sverige har alla förutsättningar att bli det främsta gastronomiska landet i Europa. Vi har fina råvaror, goda traditioner och fantastiska kockar, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Jordbruksdepartementet har gjort en undersökning som visar att 76 procent av svenskarna skulle tycka att det vore trevligt med en matupplevelse på sin semester. Hälften av de tillfrågade tror eller vet att de ska planera in en matupplevelse på semestern.

Matturismen kan utvecklas

Turismen är en växande sektor i Sverige. Idag omsätter den 236 miljarder kronor om året, vilket kan jämföras med personbilsexporten som omsätter nästan 70 miljarder kronor om året.

- Jag är helt säker på att matturismen kan utvecklas mycket mer i vårt land. När jag reser runt i Sverige träffar jag många duktiga entreprenörer som jobbar med mat. Både de som producerar råvaror, de som förädlar och de som tillagar maten. Dessa duktiga människor kan hjälpa mig och regeringen att få fler företag och fler jobb på landsbygden, säger Eskil Erlandsson.

- Det här är startskottet för matlandet Sverige. I höst kommer jag att bjuda in intressanta entreprenörer och matpersonligheter som kan hjälpa mig att utveckla matlandet Sverige, avslutar Eskil Erlandsson.

Rapporten Sverige – det nya matlandet kan laddas ned på regeringens hemsida.

Källa: Pressmeddelande från JordbruksverketSkrevs: 08:53 den 25 augusti 2008 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Pesto

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com