Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej Eva
Min dotter på snart två år utreds för möjlk och äggallergi. Vi äter självklart kost som är helt fri från mjölk och ägg. Vi utesluter även soja eftersom vi är rädda att detta ska ge henne allergi.
När hon var ca 6 månader gjorde vi kostregistering och blev rekomenderade att ge henne 250mg kacium som tillskott. Jag undrar nu om hon behöver mer än denna mängd eftersom hon nu är större. Hon tycker inte om att dricka havremjölk och äter endast havregurt då och då i små mängder. Vi använder oatlys havregrädde i maten flera gånger i veckan men är den berikad? Hon är inte glad i grönsaker så försök med broccoli etc är inte fruksamma. Hon får EnaGo välling 2 ggr/dygn. Tycker inte om gröten. Hon äter mycket vilt, lamm, kyckling, bönor och kikärtor, bröd med mjölkfritt margarin, fruktpuré, russin och torkade jordgubbar, pasta, potatis, ris, Quinoa. Gör äggfria pannkakor samt mammagrynsgröt på havremjölk då och då. Ska prova rismjölk men tvivlar starkt på att detta kommer att accepteras som måltidsdryck.
Undrar även (efter att ha läst de andra svaren du givit) om det finns risk att hon utvecklar allergi mot havre eftersom hon får detta flera gånger varje dag. Tacksam för svar!

Svar: Hej!
På din beskrivning tror jag att hon får i sig något för lite kalcium via maten. Hon behöver 600 mg per dag. Vällingen ger cirka 400 mg. Med tanke på att vällingen fasas ut när hon blir äldre, så skulle jag gärna se att ni hittade ett bra frukostalternativ. Havregrädden har ingen betydelse ur kalciumsynpunkt. Håll kvar tillskottet och välj den berikade havremjölken/rismjölken.

Mannagrynsgröt är bra. Blanda i ½ msk havrekli från början, så blir det bättre mättnad och mer fibrer. Servera med sylt och havremjölk.

Havregrynsgröt är bra, servera som ovan. Polentagröt med russin och havremjölk är gott.

Risgrynsgröt, kokt på havremjölk med kanel och havremjölk. Rågflingegröt med lingonsylt –mums. Prova dig fram, men försök att vara konsekvent och låt henne vara hungrig när hon äter.

Har läkaren/dietist sagt att ni ska utesluta sojan? Annars tycker jag att ni kan ha det med som alternativ ibland, t ex alpro soja till frukost eller mellanmål.

Det är bra att servera någon grönsak till varje mål. Gärna en bit frukt eller bär till efterrätt. Lite havreglass/sojaglass till är bra. Var noga med regelbundna tider, det är alltid lättare med nya smaker när man är hungrig.

Jag tror inte det är någon risk att hon utvecklar en havreallergi. Du är verkligen duktig med din dotters mat och det kommer att gå jättebra.

Lycka till och God Jul!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Omelett

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com