Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej,
Jag har varit mjölkallergisk i några år men bara vetat om det i några månader. Har gått ner i vikt och tappat matlusten nu när jag inte kan äta mina favoriter. Förstår inte att allmänläkarna på vårdcentralen har så lite kunskap om mjölkallergi!
Min fråga är kan man äta fårost? Kan alla mjölkallergiker det eller bara vissa? Ska man undvika soja för att inte bli allergisk mot det med? Kan det vara farligt om man får i sig små mängder mjölk, sliter det på kroppen eller kan allergin förvärras? Hoppas jag kan få svar.
/ Mimmi

Svar: Hej Mimmi!
Så bra att du fått reda på att du är mjölkallergisk. Däremot är det tråkigt att du inte fått den hjälp du ska ha med att hitta bra alternativ som du kan äta och må bra av. Jag tror att din matlust kommer tillbaka när du ser hur mycket gott det går att laga mjölkfritt. Skaffa några bra kokböcker som inspiration, t ex Pernillas bok Mjölkfria favoriter eller Kokbok för allergiker av Tanya Wright.

Nej, du kan inte använda fårost. Du kan använda soja som alternativ, t ex sojayoghurten är god.
Det är lite olika hur mycket mjölkprotein man tål, några tål inte något alls, vissa klarar små mängder. I Finland arbetar man med provocering och tillvänjning av det som man är allergisk mot, t ex mjölk. Det har visat sig att då kan personen efter ett tag äta/dricka livsmedel som man tidigare fått starka reaktioner mot. Detta måste ske i kontakt med läkare, eftersom reaktionerna kan bli kraftiga i början. Så, det borde inte vara farligt för dig att få i dig små mängder mjölk, t ex att du använder margarin med mjölk i och liknande. Rådgör med din läkare och prova dig fram.

Tänk på att det är viktigt att du får i dig tillräckligt med kalcium. Om du inte dricker 4-5 dl berikad ersättning, t ex havremjölk, varje dag, bör du ta kalktabletter motsvarande ditt behov.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Plommonspäckad fläskkarré

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com