Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej,
jag har en fråga som jag har tänkt på ofta. Jag tål inte laktos och mjölkprotein, och har nu försökt att inte äta det så mycket, mår bättre. Mina symptom var kramp i magen, gaser, och väldigt dålig i magen.

Men det är så här, varje gång jag är tillsammans med min pojkvän under en längre tid så blir jag alltid sjuk, halsont och feber. Han äter mjölk, så jag undrar nu om det är på grund av min mjölkallergi jag alltid blir sjuk med honom? Kan det komma över till mig via till exempel kyssar? Eller är det något annat det kan bero på?
/Bea

Svar: Hej Bea!
Ja, om du är extremt känslig så kan det överföras mjölkprotein vid kyssar. Men, jag undrar om det är det som du reagerar på… vad jag ser av din beskrivning har du haft kvar lite mjölk och ändå mått mycket bättre.

Finns det något annat hos din pojkvän som du kan reagera på? Hund, katt, häst? Tvättmedel, sköljmedel, rengöringsmedel? Kan det finnas mögel där han bor? Har din pojkvän en infektion, som han inte har ont av, men som överförs till dig? Tycker att ett besök hos läkare för att utesluta det vore bra.

Mitt förslag är att du skriver dagbok nästa gång du är hos din pojkvän. Både över vad du äter, vad ni gör och hur du mår. Sedan utvärderar du och ser om du kan hitta orsaken.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Het örtkyckling

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com