Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Jag har haft mjölkproteinallergi som liten men denna trodde jag hade gått över med åren. Så sakta men säkert så har jag infört alla slags mjölkprodukter i kosten (dock aldrig druckit mjölk, ej kunnat vänja mig vid smaken) Men nu i somras så blev jag vegetarian och jag började äta allt mer mjölkprodukter eftersom ost var en lätt källa till B12 och protein. Men nu i höstas fick jag jätte problem med magen. Kramper, rapningar svullen mage, illamående och växlande mellan hård och lösi mage. Var hos doktorn ett flertal ggr och lämnade prover som alla såg bra ut. De frågade ifall jag testat mig för mjölk- och glutenintolerans och eftersom min allergiläkare sagt att jag lugnt kan äta mjölkprodukter (fast jag har en låg överkänslighet- blodprovet visade 0.32 varav gränsvärdet är 0.35) så sa jag att jag inte var det. Gluten har jag ingen överkänslighet mot. Läkarna misstänkte då att jag hade någon blandad form av IBS och magkatarr. Började fundera härom veckan på att under flera år haft lite problem med magen (uppsvullen, gasig & hård) men aldrig på det här sättet. så har nu tagit bort alla mjölkprodukter och tycker att magen känns lite bättre, blir inte lika lätt uppsvullen och får inte lika mkt kramper. Inte heller varit överdrivet lös i magen heller. Kan det vara så att det är mjölken som faktiskt ligger bakom mina magproblem och att jag faktiskt är mer allergisk mot mjölk än vad jag tidigare trott? Jag kan nämligen fortfarande idag reagera direkt på vissa mjölkprodukter (ren mjölk, mjölkglass och ljus choklad) med att det kliar i munnen men ont i magen har jag inte haft sen jag var liten. Kan kanske vara bra att tillägga att min äggallergi m.m inte vuxit bort.

Sen har jag lite andra problem också som jag tycker blivit en aning bättre sedan jag slutat med mjölk. Är reumatiker och min ledinflammationerna i armbågen tycker jag har blivit lite bättre- kan mitt konstanta intag av mjölk genom åren skapat inflammation i mina leder? Dessutom tycker jag mig se en liten förbättring i mina utslag i ansiktet som läkarna ej kunnat diagnostisera (träffat ca 5 olika hudläkare, där alla gett olika diagnoser- akne, eksem, rosacea, sebboristiskt eksem) Kan detta varit mjölkallergiska utslag? Det enda som hjälpt har varit antibiotika och p-pillret Diane (mot akne).
Dessutom har jag blivit mindre mörk under ögonen (läst att detta kan bero på allergi)

Min fråga till dig är väl egentligen om ovan verkar troligt? Och om så är fallet, hur länge behöver jag utesluta mjölkprodukter innan jag med säkerhet kan säga att detta varit boven i dramat? Vill ju inte utesluta det i onödan.

Tacksam för snabbt svar.

Vänliga hälsningar
Mia

Svar: Hej Mia!
Även om testresultatet inte visar direkt på en mjölkallergi, låter din beskrivning som att du har det. Mitt förslag är att du utesluter all mjölk under tre månader. För dagbok och känn efter hur du mår. Däremot är det viktigt att du dricker kalciumberikad ersättning, t ex havremjölk. Ta också något vitamintillskott regelbundet. Om du märker någon form av förbättring, fortsätt tre månader till. När du besöker läkaren tar du med dig dagboken för diskussion.

Det finns studier som visar att reumatiker kan må bättre av vegetarisk kost, http://www.reumatikerforbundet.org/start.asp?sida=5935 men det viktigaste till att börja med är att utesluta mjölk och mjölkprodukter.
Staffan Lindebergh, läkare och forskare, menar att mjölk är orsaken till autoimmuna sjukdomar. Här kan du läsa mer, http://www.staffanlindeberg.com/Svenska.html och han har även gett ut flera böcker.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Renskavspanna, 4 port

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com