Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!

Jag funderar på att prova utesluta komjölk ur min kost då jag är intresserad av att se om jag kan må bättre (trött, depressioner, dålig hy, IBS i åratal). Har fått upp ögonen om just detta med komjölk och tycker att det är värt ett försök då jag tycker resonemanget mot komjölk är vettigt och då jag vill se om jag kan må bättre! Har gjort tester hos läkare och uppvisar ingen allergi, men att inte vara allergisk behöver ju inte betyda att man mår bra av det?

Jag undrar om jag ska utesluta komjölk ur kosten i "förebyggande syfte" som test, hur viktigt är det då att jag tar bort ALLT och vad exakt är det jag ska ta bort. Mjölkproteinet, mjölksockret, laktosen? Eller alla ämnen som spåras till komjölk? Vad jag undrar är om det kan räcka med att byta ut det mesta som går d.v.s byta till havremjölk, sojaost, sojagrädde, sojasmör alt. margarin, mjölkfritt bröd eller om man måste utesluta exakt allt såsom livsmedel där det bara är med som vassle eller mjölkprotein?

Och mår man dålig om man då en dag i sin komjölksfria kost skulle välja att smaka någons nybakta kanelbulle alt. äta en bit choklad eller en semla med grädde? Räcker det att dra ner på så mycket man kan eller är det nolltolerans mot alla ämnen med komjölk i? Gäller det även getmjölk osv?

Min sambo är också lite orolig ur den aspekten, att han ska äta alla mina mjölkfria livsmedel hemma och sen äta "som vanligt" på jobbet, att han då ska få ont i magen.

Tacksam för svar, är väldigt intresserad av att se om jag kan må bättre utan, behöver bara lite guidning så här i början.

Mvh HS

Svar: Hej!
Jag tycker absolut att du kan prova att utesluta komjölk ur kosten under en period. Jag tycker att du ska börja med att utesluta all slags mjölk under en tremånadersperiod. Under den perioden bör du märka om du mår bättre och i så fall känner dig motiverad att fortsätta. Det du kan göra då är att börja med att plocka in små mängder mjölk, som t ex vanligt margarin/smör och sedan prova dig fram. Tänk på att du väljer en kalciumberikad mjölkersättning, oavsett vilken sort du väljer.
För gärna dagbok över vad du äter och hur du mår, så du kan göra utvärdering efterhand.

Jag tror inte att din man kommer att må dåligt om han äter både mjölkfritt och vanlig mjölk, eftersom han inte har visat några symtom på mjölkallergi eller intolerans.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Bruschetta

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com