Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Min son är 3,5 år och har varit mjölkfri sedan augusti. När vi vägde honom på vårdcentralen i mitten av november så hade han växt 4 cm men inte ökat nåt alls i vikt. Kan detta ha att göra med att han slutat med mjölk? /Mamma

Svar: Hej Mamma!
Det kan bero på olika saker att han har stannat i viktuppgång. Han kanske vägde mer än han skulle i förhållande till längden, så han har planat ut viktkurvan? Då är det inget att bekymra sig för.

Han kanske äter mindre för att han inte vant sig vid de mjölkfria produkterna? Försök hitta produkter och recept som han och resten av familjen gillar! Mjolkfri.com har goda och bra recept för barnfamiljer.

Han kanske mår bättre efter att ha slutat med mjölken, så han är mer aktiv? Det är viktigt att han får tillräckligt med energi i sig! Frukost, lunch och middag, samt två mellanmål varje dag. Extra fett, t ex olja eller mjölkfritt margarin i gröten till frukost och i såsen till lunch är bra. Frukt- eller bärbaserad efterrätt med t.ex. tofuglass (om han tål soja) eller mjölkfri ”grädde” till ger ett bra tillskott.

Det är viktigt att mjölken byts mot ”ersättnings-mjölk”, med tanke på energi och kalk. Cirka 4 dl ”mjölk”-produkter i form av havre-, soja- eller rismjölk är lagom per dag.

Ha koll på vikt- och längdkurvan i framtiden så du ser att han hittar sin jämvikt, där han växer och mår bra.
Lycka till!
Eva Kullenberg, legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Äppelkaka med mandel

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com