Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej Eva
Jag har fått väldiga problem md atros i mina händer, har även värk i "svanket" även nacke. Jag har varit hos en massör i många år p g a nacke och stelhet som jag nu tackar gud för.

Allt startade för flera år sen men det är det sista året som jag förstått vad allvarligt det är och min värk blir värre och värre. Varit på röntgen där dom konstaterade i händerna var det atros. Det enda svar jag fick var att dom kunde skriva ut värktaletter, Jag känner att jag snart går i "väggen" som dom säger med värk och värk.

Har nu läst i en bok "nu räcker det" om mjölkfri kost och jag skall försöka äta mjölkfri kost. Finns det någon receptbok på det som du kan föreslå.
Lisbeth

Svar: Hej Lisbeth!
Så tråkigt med din värk och artros. Det är svårt att säga om mjölkfri kost kommer att hjälpa dig med värken, men absolut kan det vara värt att prova. Jag tycker du också ska fundera på om du ska minska eller ta bort rött kött och fläskkött och behålla kyckling, ägg och fisk. Det finns vissa studier som visar att vegetarisk kost kan ge förbättring vid reumatism.

Det är svårt att ge förslag på en kokbok, däremot tycker jag att Pernillas sammanfattning, http://www.mjolkfri.com/varfor-vara-mjolkfri/5/att_ga_over_till_mjolkfri_kost/ är en bra start. Många av de ”vanliga” recepten fungerar också utmärkt genom att byta den vanliga mjölken till havremjölk. Tänk på att välja den kalciumberikade.

Det finns också bra sidor på Internet om veganmat, t ex http://www.veganrecept.se/ och väldigt många kokböcker med vegetariska recept, om du känner att du vill prova mer vegetarisk mat.

Hör gärna av dig igen om du funderar över något och ett stort lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Sallad med varmrökt lax

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com