Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hejsan Eva!
Jag har beslutat mig för att pröva på en mjölkfri kost i en månad för att se om det skulle göra någon skillnad med mina hudbesvär. Har klarat mig bra i nästan två veckor men "gjorde bort mig" igår och åt en bit cheesecake som jag blev bjuden på. Helt enkelt för att jag inte kunde säga nej då den var gjord enbart för att jag skulle komma på besök. Nu undrar jag hur mycket mitt misstag påverkar min diet? Måste jag börja om från början med min månad eller hur stor roll spelar en bit cheesecake (med philadelphiaost, smör och grädde). Hur länge finns mjölkproteinerna kvar i kroppen?

Med Soliga vårhälsningar/ Jenny

Svar: Hej Jenny!
Det är svårt att säga hur länge mjölkproteinerna finns kvar i kroppen, varierar mellan en till sju dagar. Jag tycker du ska ställa dig ett par frågor; Har du märkt någon förbättring av dina hudbesvär de två veckorna du hållit upp med mjölken? Märkte du någon skillnad när du åt cheesecaken?

Det kan ta längre tid än en månad för att du ska märka en klar förbättring av dina hudbesvär om de orsakas av mjölken. Därför är det viktigt att du för en daglig kostdagbok, så du verkligen noterar förbättringar och/eller försämringar.

Så, mitt förslag är att du skaffar dig ett anteckningsblock, börjar skriva dagbok och sedan äter mjölkfritt en månad från och med nu. Då har du en bra möjlighet att verkligen se om du blir hjälpt av mjölkfri kost och det kan också ge dig större motivation att fortsätta, även om du ”bara” märker en liten förbättring till att börja med. Det kan, som sagt, ta ett tag.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Våfflor med sockerdricka, ägg- och glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com