Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej Eva!
Min dotter är mjölkallergisk och jag har därför varit mjölkproteinfri i sex månader. Nu har det gått en månad sen jag slutade amma och det verkar vara så att min mage inte tål mjölk längre.

Jag började så smått med kakor med mjölk i, bröd och andra halvfabrikat plus en skiva ost på en smörgås. Det resulterade i magkramp, illamående och svettningar. Tarmarna klarade inte av det och mina slemhinnor gick sönder.
En matsked mjölk i kaffet gav samma resultat. Försökte "vänja" magen men det blev för obehagligt. Dessutom gick jag upp nästan 5 kilo på 2,5 vecka.
Höll upp en och en halv vecka och det gav resultat. Igår provade jag med en liten bit ost, väldigt liten, och det var inte smart av mig. Har haft ont i magen och mått illa sen dess.
Kan det vara så att jag blivit allergisk eller är det "bara" en period/övergång? Det är inte roligt att hålla på att vänja in sig när det bara gör ont.

Vad har du för tankar?

Tack på förhand,
Sandra

Svar: Hej Sandra!
Det låter onekligen på din beskrivning som om du har en mjölkproteinallergi. Du kan ha haft det innan också, men att den i samband med graviditeten har blivit mer uttalad. Jag föreslår helt enkelt att du håller en mjölkfri kost i fortsättningen. Prova med någon mjölkprodukt var sjätte månad, men får du ont, så ta bort mjölken igen.

Om du väljer att ta bort mjölken, tänk på att du väljer en kalciumberikad mjölkersättning och dricker cirka 4 dl om dagen. Mjölkfri yoghurt, t ex sojayoghurt eller yosa går givetvis också bra.

Lycka till och hör gärna av dig igen om du har fler frågor.
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Flädersill med matjessill

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com