Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Vi har en 7 månaders dotter som inte tål mjölkprotein. Det har gått bra att amma henne trots att jag äter mjölkprodukter. Hon tar inte de mjölkfria ersättningarna. Vi har hittills endast gett s.k. industrimat, men har nu tänkt börja laga mat. Hon mår bra och följer sina kurvor.

Nu till mina frågor:
* Bör man undvika även sojaprodukter? Isåfall hur länge? Ska man endast undvika "rena" sojaprodukter eller även de som innehåller exempelvis sojalecitin?
* Om man ger en varierad kost, är det då så "enkelt" som att bara byta ut mjölken i matlagningen mot oatleys havreprodukter? Kanske kan man ge lite havreyoughurt till mellanmål tillsammans med frukt? Eller bör man tänka på något annat? Fick tips om att laga mat på Nutramigen. Behöver hon ha i sig det om jag slutar amma eller är det, som sagt, tillräckligt med varierad kost?
*Något annat speciellt man ska tänka på?

Hennes matdag ser i nuläget ut som följer:
* frukost: Enago gröt på 1 dl pulver + ett par matskedar fruktpuré
* mellanmål: fruktpuré med fullkorn 100 g
* lunch: 100g middagsmat på burk, 100 g fruktpuré alt färsk frukt
* mellanmål: fruktpuré med fullkorn 100 g
* middag:100g middagsmat på burk, 100 g fruktpuré alt färsk frukt
* kvällsmål: ammas
* nattmål: ammas
Hon håller sig mätt och glad på detta.

Mycket tacksam för svar!

Svar: Hej!
Du behöver inte undvika sojaprotein, men du kan vara måttfull med det för att undvika allergi i framtiden. Ja, du kan byta mjölken rätt av mot havremjölken. Tänk på att välja den kalciumberikade. Du kan använda havreyoghurten som mellanmål. Nutramigen ska du bara använda om det är läkare och/eller dietist som skrivit ut det via livsmedelsanvisning. Det är en ren specialprodukt som säljs via apotek.

Att tänka på: Du kan börja koka havregrynsgröt/ mannagrynsgröt och servera med havremjölk och sylt. Sojayghurten kan du använda då och då som mellanmål med bär. Tycker du kan börja låta henne dricka havremjölken till mat så smått också. Och jag tycker du kan börja laga ”vanlig” mat också. Kokt potatis/potatismos, kött/fisk/ägg och grönsaker, glöm inte desserten. Havreglass eller sorbet kan du prova som variation mot frukten, eller gör mjölkfri glass själv, se recept hos Pernilla.

Byt den vanliga mjölken mot havremjölken och prova dig fram. Tänk på att använda mjölkfritt margarin/olja i matlagningen, det kan du använda till hela familjen.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Äppelkaka med kanel och kardemumma

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com