Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej Eva!

Jag har i ca 5-6 år haft återkommande iriter i vänster öga och fick våren 2008 även diagnosen Spondylartrit. Jag har kontinuerliga inflammationer i knän, vrister och de tre tårna i mitten på fötterna, samt inflammation i en del muskelfästen framförallt på utsidan av höftlederna. Har tidigare haft ganska ilskna inflammationer i båda käklederna.

För ett par veckor sedan fick jag provsvaren från en koloskopi som visade lindriga tecken på Ulcerös Kolit. Besvären i magen är (ännu) inte så allvarliga, men samtidigt var det länge sedan jag var riktigt bra i magen.

Andra symptom jag har är extrem trötthet, torr hud, slem i halsen och slemhosta fast jag inte är förkyld, jag känner mig ofta associal och har grå hy. Tröttheten är det som besvärar mig allra mest.

Jag slutade med laktos för ett par veckor sedan och känner en viss, men tydlig skillnad i min mage och detta har inspirerat mig till att forska vidare i detta med kosten, plus att jag har läst om många som säger att de blir hjälpta av kostomläggning på olika sätt.

Min reumatolog planerar att sätta in biologiska läkemedel tillsammans med giftet Methotrexate. Jag har förstått att detta hjälper många men jag är orolig för hur dessa läkemedel kommer att påverka mig långsiktigt. Jag har ätit Methotrexate tidigare och det sänkte mitt immunförsvar och jag blev sjuk hela tiden. Dessutom känner jag en stor frustration över att inte få svar på varför jag drabbas av dessa inflammationer. Vore det inte bättre att försöka ta reda på orsaken och ta bort den istället för att äta gift?

Finns det någonstans, i Sverige eller utomlands, man kan få hjälp med detta? Min man nämnde Tallmogården men det har visst lagts ned. Jag är rädd att misslyckas pga okunskap så att man äter något ämne som man inte borde när man testar själv att utesluta livsmedel. Att läsa innehållsförteckningar är ju inte alltid det lättaste...

Tacksam för råd.

Mvh Jenny

Svar: Hej Jenny!
Det var ingen lätt fråga. Jag ska om jag kan bena upp en del av dina frågeställningar.

Jag föreslår för det första att du håller helt mjölkfri kost i tre månader, minst, för att se om det hjälper. Det kan också vara positivt för din kolit. Byt ut mot havremjölken, kalciumberikad och drick 2-3 glas om dagen. Den mjölkfria kosten kan också hjälpa mot din slemhosta.

Var måttlig med fibermängden med tanke på din kolit. Använd inga fiberberikade produkter, ät max mellangrovt bröd och tugga ordentligt och ät långsamt. Ät regelbundet, tre måltider och ett par mellanmål. Ät hellre kokta grönsaker i stället för råa.
Ät efterrätt, gärna i form av mjölkfri glass och bär, sorbet, eller frukt med havregrädde.
Använd fett av bra kvalitet. Gärna lite olivolja eller linfröolja på de kokta grönsakerna. Jag vet inte om din torra hud kan ha samband med att du får i dig för lite fett. Du ska inte överdriva intaget, men använd lite olja till huvudmålen. Det gör också att du tar upp A-vitaminet bättre.

Din trötthet kan påverkas av lågt järnvärde. Be din läkare kolla det. Ät kött/fisk till huvudmålen, om du gillar leverpastej och makrill är det bra smörgåspålägg. Drick 1 dl juice eller Pro Viva till frukost, det gör att du tar upp järnet bättre. Frukt och bär till dessert har samma effekt.

I övrigt tycker jag inte du ska utesluta fler livsmedel än mjölken. Det finns vissa som upplever att reumatiska sjukdomar kan bli bättre med vegankost, alltså en kost utan mjölk, ägg och animaliska livsmedel. Om du vill prova vegankost, tycker jag du ska diskutera med din läkare och få remiss till dietist för ordentlig genomgång.

Jag föreslår också att du diskuterar din medicinering med din läkare, så du känner dig bekväm och införstådd med den medicinering du får.

Lycka till och hör gärna av dig om hur det går!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Kirskålspaj

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com