Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Jag har en son på snart 3 år som har komjölksproteinallergi. Han har problem att gå upp i vikt och jag undrar om det finns några tips på något som innehåller mycket bra fett som jag kan ge honom. För i alla de havre- och soyaprodukter som finns så är de ju gjorda för vuxna som inte vill ha fett. Finns det verkligen inga produkter som är gjorda för våra allergiska barn!?
Tacksam för svar.
Jenny

Svar: Hej Jenny!
Det kan vara olika orsaker till att din son inte går upp i vikt. Är han mycket aktiv och har svårt att sitta stilla? Äter han regelbundet med bra mat? Han behöver frukost, lunch, middag samt ett par mellanmål varje dag. Det ska vara lugn och ro runt måltiden och du ska hjälpa honom att äta upp.

En bra frukost är havregrynsgröt med havremjölk. Berika gröten med ½ msk mjölkfritt margarin eller olja. Servera med sylt eller bär i gröten. Lagom mängd är ½ dl havregryn till gröten.

Till lunch lagad mat med grönsaker och rotfrukter. Dryck bör vara kalciumberikad havremjölk eller annan ersättning. Ta 1-2 tsk mjölkfritt margarin eller olja i såsen eller häll över de varma grönsakerna. Servera gärna efterrätt, t ex havre/sojaglass med bär, bär/frukt med havregrädde. Frukt och/eller smörgåsrån med margarin på till mellanmål. Kvällsmat som lunch.

Sedan gröt eller mjölkfri välling som kvällsmål, cirka 2 dl. Berika med 1-2 tsk margarin eller olja.

Det absolut viktigaste är att han äter varierat och med bra livsmedelsval. Använd alltid vatten som törstsläckare, annars är risken stor att han ”dricker sig mätt” mellan måltiderna, vilket inte är bra. Det kan ta någon månad att vända den här trenden, men var uthållig och konsekvent, så kommer det att gå jättebra.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Bruschetta

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com