Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej,
Jag har en 7-årig dotter med Celiaki och som nu också visat positivt blodprov för mjölkallergi. Hon fick en 2:a på en skala 0-6. Anledningen till att vi testade henne för allergi var att hon vid två tillfällen det senaste halvåret fått eksem/nässelutslag. Vi tänkte då att det kanske orsakades av något födoämne. Utöver dessa två reaktioner uppvisar hon inga andra symtom.
Jag undrar nu om vi måste utesluta mjölken helt eller om det räcker att minska på intaget? Vi är vana vid hennes celiaki och ser inga problem att byta ut produkterna här hemma. Tänker mest på om hon vill äta ute eller hos kompisar etc. Är det skadligt för hennes kropp att äta mjölkprotein nu när hon är allergisk eller är det ok så länge hon inte besväras av utslag?

Hälsningar, Undrande

Svar: Hej Undrande!
Mitt förslag är att ni utesluter alla mjölkprodukter hemma, alltså helt mjölkfri kost. Om hon sedan får i sig mjölkprotein när hon är någon annanstans, t ex på kalas, så gör det inte så mycket. Men, säg alltid att hon ska ha mjölkfritt, både på kalas och i skolan!

Det är bättre för henne att helt utesluta mjölken, eftersom hon har en konstaterad allergi, men händer det någon enstaka gång är det inte farligt för t ex tillväxten. Däremot mår hon ju inte bra av mjölken och den ska uteslutas i möjligaste mån. Tänk på att välja kalciumberikade ersättningsprodukter, t ex berikad havremjölk.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Marängtårta, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com