Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Är en tjej på 22 år. För några dagar sedan var jag hos läkaren och det blev då bestämt att jag skulle utesluta mjölk ur min kost för att se om mina problem blir bättre. Jag har länge haft besvär med dålig mage, både i form utav förstoppning och diarré, magknip, illamående och uppblåst mage. Satt och läste om mjölkallergi och hittade även andra symptom jag länge haft såsom huvudvärk, eksem och snuva. Har fått höra från mina föräldrar att jag klagade på magont när jag åt gröt och pannkakor redan som liten, och drack fullkornsvälling då jag inte klarade av vanlig välling.

Har även fått reda på att pappa känner sig dålig vid intag utav mjölk och filmjölk, men att annat oftast går bra. Även morfar uteslöt mjölk då detta fick honom att må dåligt.

Det jag går och funderar på är att det blivit mycket värre bara under de senaste månaderna, kan det bli värre såpass snabbt?

Tycker du det låter som mjölkallergi/laktosintolerans?

Blev rådd att utesluta det ur kosten i 2 veckor, men läser här att det kan ta längre tid för kroppen att anpassa sig, är 2 veckor tillräckligt? Har än så länge gått i 2 dagar men märker i princip ingen skillnad.

Tacksam för svar!

Svar: Hej!
Jag tror absolut det kan vara en komjölksallergi. Det kan förvärras precis som du beskriver.

Jag tycker du ska utesluta mjölken helt i minst tre månader för att se om det har effekt. Du bör märka en skillnad efter ett par veckor. Håll en helt komjölksproteinfri kost, alltså inte enbart laktosfri kost. Använd berikad mjölkersättning, t ex havremjölk och drick minst två glas per dag, så du täcker ditt kalciumbehov. Mår du bättre efter tre månader, så fortsätt med den mjölkfria kosten.

För gärna dagbok över hur du mår och vad du äter. Du behöver inte skriva varje dag, men det är bra att kunna gå tillbaka och se hur kosten fungerat och hur du mått.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Fläderbål

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com