Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej Eva,
För ca 10 år sedan besökte jag en homeopat, då jag "alltid" haft känslig hy som utvecklades till otäck och sårig eksem i form av små blåsor som sprack, och sedan torkade huden i flagor som fick tas bort med pincett. Denna eksem spred sig och till slut hade jag den i ansiktet runt ögonen, på halsen som en tjock utstående "krage", i armveck, knäveck, insidan låren, på brösten...OCH hela tiden även svullen mage med kramper, körig mage osv. Började svälla och gå upp i vikt.

Utan att berätta för homeopaten om min "historik", lyckades han ändå förklara att jag inte tillgodogjorde mig näring och vitaminer...Han förklarade mkt träffande mina symptom och reaktioner utan att jag hade berättat för honom.
-Men jag äter ju mycket frukt och grönsaker ...tyckte jag. Men han förklarade att det inte hjälper då min kropp inte gjorde sig av med slaggprodukter och till slut var det "fullt i kroppen" och kom ut i form av bl.a. dessa hemska såriga eksemområden, svällande mage, kramper osv.

Blev rekommenderad att helt sluta med mjölkprodukter, vitt mjöl och ägg...och fick även olika preparat för att köra ut skräpet ur kroppen. I ca 6 månader blev mina eksem värre, men värken i magen försvann och sedan försvann all eksem på sikt. Jättehärligt!

Jag kände snabb förbättring, bytte ut fil och youghurt mot Alpro Soyayoughurt, skippade mjölk i kaffet helt och hållet...och mådde bättre än jag gjort på mkt mkt länge...
gick också ner i vikt, inte överdrivet, utan så där så att man mår bra igen.

(Homeopaten sa att det inte alltid visar på blodprov hos läkare om man har allergi eller intolerans...)

Under de senaste 3-4 åren har jag gått över från soyaprodukterna till laktosfria produkter; fil, youghurt, keso, grädde osv... MEN nu börjar jag känna av magkramperna igen bara en stund efter att jag ätit t.ex. filmjölk på morgonen. Jag är ständigt, ständigt såååå trött och orkeslös, sover inte så bra. OCH nu har jag de senaste månaderna börjat svälla ut igen...runt midjan, på mage och höfter...precis som det var för flera år sedan. Byxor och kjolar går knappt att knäppa.
Nu får inte detta tas som "fåfänga", att jag är orolig för att gå upp i vikt, men jag känner igen detta från förr i tiden.

Jag tänker nu helt utesluta även laktosfria produkter och återgår till Alpro Soya några månader för att se om jag märker skillnad. Jag var ju riktigt pigg när jag bara åt soyaprodukterna...

Om jag av misstag har fått i mig laktosprodukter brukar det visa sig ganska snabbt...eksemen blossar upp runt halsen och i nacken ganska snabbt och tar ca 2 veckor att bli av med. Om jag äter gluten blir det nästan samma resultat, men mest svullen mage och magknip.

-Kan det vara så att jag egentligen inte heller tål laktosfria produkter, att slagg mm har fyllts på igen under dessa år?

-Stämmer det att intolerans, allergi kan ligga latent i kroppen under flera år? Som barn vet jag att jag alltid mådde illa när jag var tvungen att dricka upp det där glaset mjölk till maten eller när jag åt den där mjukglassen jag tjatat mig till, men som någon annan fick äta upp..

Detta blev en lång beskrivning på min historik och mina besvär...men jag är tacksam för ditt svar och dina råd.
Är glad att jag upptäckte er sida...bättre sent än aldrig...!

Med vänlig hälsning och tack på förhand
/ Angela

Svar: Hej Angela!
Jag tycker absolut att du ska prova helt mjölkfri kost. Allt du skriver tyder på att du kan vara mjölkproteinallergisk. Precis som din homeopat sa, så behöver det inte visa sig i blodprover. Det kan också ”komma och gå”, och även påverkas av din situation för övrigt, t ex om du har det stressigt.

Jag föreslår att du skaffar dig en anteckningsbok och för dagbok över vad du äter och hur du mår i en vecka, då du äter precis som ”vanligt”. Sedan går du över till HELT mjölkfri kost, alltså inga produkter med mjölkprotein i. Du kan inte använda de laktosfria produkterna. Fortsätt med kostdagboken. Prova havremjölk och rismjölk också förutom sojamjölken och använd den kalciumberikade, du behöver kalken.

Första månaden du äter mjölkfritt, tycker jag att du ska vara försiktig med råa grönsaker och grovt bröd. Välj kokta i stället och ät fint/mellanfint bröd. Det är för att skona magen lite i början. Sedan kan du välja grönsaker och bröd som du tycker bäst om.

Jag tycker också att du ska köpa någon multivitamintablett och äta några månader, det hittar du på apoteket. Eftersom du mår så pass dåligt just nu, så är det bra.

Lycka till och hör gärna av dig igen om hur det går!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Flygande Jacob

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com