Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej.
Jag är 60 år och fick astma vid 13-års ålder. Vid pricktest då konstaterades att jag hade allergi mot mjölkprotein. Då fick jag kräkningar när jag drack mjölk. Har av och till undvikit mjölk, men ej uteslutit det helt. Visste ej då att det fanns i olika produkter.
Jag har i hela mitt liv haft magbesvär i form av kramper och svullen mage och en onaturlig trötthet.Nu under sommaren blev jag helt förstoppad i 6 veckor med svåra magsmärtor. Har varit uppsvälld liknande en gravid kvinna.Röntgen av buk och tarmar var u.a. Fick rådet av läkaren att helt utesluta mjölk, vilket jag genat gjorde och blev helt besvärsfri!!!! Efter en vecka råkade jag sätta Maizenaredning i en sås och blev sjukare i magen än tidigare. Insikten var klockren-mjölkproteinet var boven.
Nu till mina frågor. Varför har jag inte haft besvär varje dag tidigare? (har ju fått i mig mjökpotein) Måste jag hålla denna diet resten av mitt liv? Behöver man träffa en dietist?

Svar: Hej!
Så bra att du har hittat orsaken till långvariga besvär. Allergi kan uppträda i varierande grad och med olika besvär under olika perioder i livet. När du sedan utesluter mjölkprotein helt så mår du mycket bättre. När du sedan får i dig mjölkprotein igen, så kan besvären bli ännu tydligare än tidigare. Det verkar vara så i ditt fall.

Jag tror du ska hålla helt mjölkfritt resten av livet för att må så bra som möjligt, men ta en diskussion också med din läkare. Tänk på att använda kalciumberikade produkter dagligen, som t ex berikad havremjölk eller sojamjölk.

Du kan absolut ha nytta av att träffa en dietist för att gå igenom vilka olika produkter som innehåller mjölk och vad du kan använda i stället. Be din läkare om remiss.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Foccacia

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com