Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Vår son är 11 månader och så allergisk det går att bli emot mjölkprotein han är även överkänslig emot ägg. Han vill inte längre äta barnmat utan accepterar bara riktigt mat. Men då han är så pass liten så är det många av recepten på mjölkfri som känns lite för avancerade dessutom ärret inte alltid du tid att laga mat. Hälsans kök gör produkter utan mjölk men är han för liten för dessa? Har du förslag och tips på vad vi kan ge honom så att han inte ytterligare stannar upp i växten han redan rätt liten.
Vänligen
Martin Cöster

Svar: Hej Martin!
Så bra att ni vet vad er son är allergisk mot. Det som är viktigt nu är att han får i sig tillräckligt med energi och näring, så han växer ordentligt och mår bra. Jag föreslår att han till frukost får havregrynsgröt med 2 tsk olja/mjölkfritt margarin i, kalciumberikad havremjölk och sylt eller mos. Annan variant kan vara mjölkfri välling, t ex Enago. Enago har också mjölkfria grötar att variera med.

Till lunch och middag, använd den vanliga maten som grund, men mosa, purea och mixa, så han orkar äta tillräcklig mängd. Berika sås och mos med olja eller mjölkfritt margarin. Havredryck till. Efterrätt behöver han, t ex bär/frukt, kräm med havregrädde/glass eller sojaglass. Mellanmål frukt eller liten smörgås och till kvällsmål välling.

Våra bästa recept utan ägg och mjölk av Anna Benckert eller Pernillas Mjölkfria favoriter kan vara bra att ha som hjälp till att börja med. Jag tror också du skulle kunna ha nytta av en vanlig kokbok som inspiration, t ex Nyttig mat för glada barn av Catherine Atkinson. Många recept där det ingår mjölk, kan man byta mot havremjölk.

Hälsans köks produkter kan du till viss del använda, t ex sojakorven, men många av deras produkter, t ex ”kyckling” innehåller äggvita som stabiliseringsmedel. Läs noga och är du osäker, ring tillverkaren.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Kanelbullar, gluten- och äggfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com