Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej! Jag är mjölkproteinsintolerant och vill prova att äta enligt GI-metoden. Vet du vilka värden (GI-index) Oatlys produkter har? Är det nyttigare att använda havre- eller sojabaserade produkter i GI-hänseende? Kan man byta ut vanlig grädde i recepten mot havregrädde och ändå hålla sig till GI? Tacksam för svar!

Svar: Hej!
Jag har inte fått fram GI-värden för Oatlys eller Alpros produkter ännu. Jag har kontaktat företagen och återkommer när jag får svar från dem.

Vid jämförelse ser det ut så här:
Oatlys havremjölk-plus ger 45 kcal, 1,5 gram fett, 0,8 gram fibrer/dl
Oatlys ”matlagningsgrädde” ger 150 kcal, 13 gram fett, fibrer inte angett/dl

Alpro Soyamjölk ger 35 kcal, 2,2 g fett, 0,6 gram fibrer/dl
Alpro ”matlagningsgrädde” ger 70 kcal, 17 gram fett, 0,6 gram fibrer/dl

Mellanmjölk ger 45 kcal, 1,5 g fett, 0 g fibrer/dl
Vispgrädde ger 380 kcal, 40 g fett, 0 g fibrer

Havremjölk och Soyamjölk är jämförbara med mellanmjölk. Troligen ger de något lägre blodsockerhöjning eftersom de innehåller fibrer.
Vispgrädde är fetare, men fibermängden från de andra produkterna kan göra att blodsockerhöjningen går långsammare, så det borde bli det samma. Om du vill prova att äta efter GI-metoden för att gå ner i vikt, så är det bara en fördel att byta till matlagningsgrädde med mindre energi.

Alla recept går inte att byta från vispgrädde till matlagningsgrädde rakt av. Hör gärna av dig om du vill ha hjälp med specifika recept, Pernilla på mjölkfri.com är jätteduktig på det!

Så, jag tycker du kan prova GI-metoden. Lycka till!
Eva Kullenberg, legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Formbröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com