Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Psykisk ohälsa - kopplat till allergier?
Min 12 1/2 årige son håller på att utredas för ADHD. Hans problem är koncentrationssvårigheter, rastlöshet, aggressivitet hemma, vantrivsel, dålig självkänsla mm. Dessutom har han extremt torr hud med eksem. Han har också ganska trög mage verkar det som. Hudproblem har han haft ända sen födseln.

Det hör också till saken att han är adopterad och inte fick modersmjölk alls vad vi vet. Jag har kvar en tom burk ersättning vilken han verkar ha fått i sina första 7 levnadsmånader. Den innehåller följande
laktos,
avmineraliserat vasslepulver,
Vegetabilisk olja
kaliumkaseinat,
taurin,
L-karnitin
Mineraler
vitaminer

Jag har läst Ursula Johnssons bok "Nu räcker det" och utifrån den skulle alla besvär kunna komma ifrån intolerans mot mjölkprotein eller sädesslagsmat. Eller både och, genom att man blivit introducerad till ämnen innan kroppen utvecklat mottaglighet för dessa. Denna immunitet skulle kommit om man fått enbart modersmjölk i minst 6 mån . Min son fick ju ersättning direkt vad det verkar, då han föddes och togs om hand på sjukhus. Kan några av ingredienserna i ersättningen kopplas till en utvecklad allergi idag, det undrar jag förstås. Mjölk, verkar ganska logiskt men hur spannmål verkar inte finnas med på listan eller är det något där ändå som finns i spannmål ?

Jag kan också tillägga att han vid 3 års-åldern ibland vaknade på nätterna och grät otröstligt. Han kunde också dagtid några gånger prata om att han inte ville leva (!) Han ville hoppa ut genom fönstret, där vi bodde i ett höghus på 5:e vån. Såhär efteråt känns det som han hade en depression. Kan detta också möjligtvis kopplas till en allergi?

Har du belägg för eller emot en koppling mellan min sons besvär och allergi mot mjölk resp. spannmål ? Det är oerhört svårt att testa eftersom min son också oftast sätter sig på tvären mot det jag vill....Jag vill gärna få mer "kött på bena" för att få läkare och skolan att vilja ge honom specialkost i skolan. Annars är det ju ingen ide att kämpa med det hemma. Det behövs stora motiveringar för att övertyga honom att inte äta "vad han vill". Ett annat problem som jag inte vet om det är grund eller symptom på ett annat problem är hans socker obalans i kroppen. Vi märker oerhört stora humörsvängningar och blodsockret är mkt instabilt. Han är kraftigt sockerberoende. Det var mycket på en gång. Jag hoppas verkligen på svar.
Marie

Svar: Hej Marie!
Jag ska försöka bena upp dina olika frågeställningar.
Det är bra att din son är under utredning för att få en eventuell diagnos. Jag ser två delar i detta, dels de psykiska problemen som t ex aggressiviteten och dels de faktiska problemen med torr hud och eksem, samt trög mage.

Du beskriver inte hur han äter idag, förutom att han får blodsockersvängningar och ”vill äta vad han vill”. Jag uppfattar det som att han vill ha godis och läsk och har svårare för att äta vanlig mat. Hoppas jag uppfattat dig rätt.

Att han inte fått bröstmjölk behöver inte betyda att han har en mjölkallergi. Modersmjölk ger ett starkare skydd mot allergier, men många andra faktorer påverkar också. Det är också andra saker som påverkar ett spädbarn. Har han fått tillräckligt med mat – han kan ha varit undernärd. Har han fått känslomässig stimulans vid matsituationen för att äta tillräckligt?

Jag vet inte vad du menar med att du vill ge honom ”specialkost”? Hans besvär kan komma från en mjölkallergi, men vad jag förstår har han inte en diagnos för det. Att göra en utredning för allergi mot mjölk och spannmål kan läkaren göra. Det finns också möjlighet att han har en mjölkallergi utan att det syns på testerna, men då ska en mjölkfri kost ske i samråd med läkare och dietist.

Hans torra hud och eksem kan bero på olika saker. Det kan vara en ren fettbrist, det kan vara överkänslighet mot ämnen, t ex tvättmedel och det kan vara en allergi. Här har jag svårt att ge råd – jag vet för lite om hur han äter idag. Rådgör med läkaren.

Du säger att han är ”sockerberoende”. Det är något helt annat. Alla barn behöver struktur och regelbundenhet när det gäller mat och matsituationen. Det absolut viktigaste för din son – oavsett vilka diagnoser han kan ha – är att äta frukost, lunch och middag, samt 2-3 bra mellanmål. Socker till vardags bör i möjligaste mån plockas bort, och det bör helst förekomma i en måltid om det ska vara med, t ex som efterrätt. Här gäller det att vara konsekvent och uthållig för att nå resultat. Det kan ta några veckor, en månad kanske för att se en förbättring.

Jag önskar dig lycka till och hör gärna av dig igen.
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Janssons frestelse

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com