Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Jag gjorde en laktosintoleranstest sommaren 2011, men den var negativ. Jag har problem med öm, gasig, förstoppning (tarmarna låter och de gör ont), diarréer omväxlande med förstoppning. Känner att jag mår bättre när jag lever helt mjölkfritt.

När jag väntade min flicka för ca 8 år sedan drack jag en halv liter mjölk och en timme senare både spydde och fick tillbringa ca 3-4 timmar på toaletten. Efter det undvek jag att få i mig mjölk. Ost och fil har fungerat bättre än mjölk, men det är jag också försiktig med. Äter hembakat bröd med små mängder mjölk. Vad tror du kan det vara så att jag är mjölkallergisk och inte tål mjölkproteiner? Det är inte svårt att låta bli mjölken för jag tycker inte om mjölk.

Svar: Hej!
Jag tycker absolut att du ska prova en helt mjölkfri kost under tre månader. Efter vad du beskriver, så har du symtom som stämmer på laktosintolerans och/eller mjölkproteinallergi. Det är inte alltid som tester visar att man är intolerant/allergisk, men du kan ändå vara det i praktiken. Ärftlighet kan finnas, så var uppmärksam om din dotter också reagerar på mjölk.

Du ska alltså utesluta ALLA produkter med mjölk i under de tre månaderna. Sedan kan du prova med att plocka in små mängder för att se vad du eventuellt klarar av i mjölkmängd. Använd mjölkersättning, t ex havremjölk som är kalciumberikad. Skriv under de tre månaderna en kostdagbok, där du för in vad du äter, vad du reagerar på och hur din mage känns. Då är det lättare att utvärdera hur du mår på en mjölkfri kost.

Känner du att du reagerar även på små mängder mjölk, så ta bort den helt ur kosten i framtiden och använd ersättningsprodukter.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Grönkåls- och spenatpaj, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com