Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: HejsanHoppsan.
Jo så här är det. Jag har haft problem med magen i många år nu och det har verkligen gått upp och ner. Jag kunde inte äta mjölkprodukter som liten, idag är jag 25 år. De kom ut nästan med detsamma. Men läkaren sa att jag tål allting. Men nåt måste vara fel.

Jag har kört med soyadryck i kaffet och mjölkfri yoghurt, men jag tycker inte att det blivit bättre. Jag får såna attacker, på stan exempelvis. Jag får så ont magen att jag börjar svettas och blir så nervös. Och då kan det ha varit bra nån timma och helt PLÖTSLIGT kommer det. Nu har jag funderat på att prova på att bli Vegan för en tid. Se om magen mår bättre.

Då kommer min fråga: - Kan man äta mjölkfria produkter då? Måste det vara soyaprodukter? Vore dig evigt tacksam om du kunde svara.

Vänliga Hälsningar BettyLove

Svar: Hej BettyLove!
På din beskrivning låter det som om du kan vara mjölkproteinallergisk. Det innebär att du ska undvika ALLA former av produkter som innehåller mjölk. Du kan ha en sådan allergi utan att det syns på provsvaren.

Du behöver inte bli vegan för att äta mjölkfritt. Mitt förslag är att du provar att äta helt mjölkfritt under tre månader och samtidigt för kostdagbok över hur du mår. Och när jag säger mjölkfritt menar jag att du ska använda t ex havredryck, risdryck och sojadryck, likaså yoghurt av havre eller soja. Det är ju möjligt att du inte tål sojan så bra, men det ser du om för dagbok över vad du äter och hur du mår. Välj produkter som är kalciumberikade, så du får i tillräckligt med kalk.

Om det är en mjölkproteinallergi, så bör du märka en förbättring redan efter 3-4 veckor.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Bönbiffar

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com