Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Jag är en kvinna på 66 år som tror att jag är allergisk mot mjölkprodukter. Jag har under en längre tid haft problem med min mage och råkade av en slump äta en sås gjord på soja som jag reagerade kraftigt på (blev uppsvälld i ansiktet och i munnen och fick svårigheter att andas).Detta var helt nytt för mig och jag googlade på detta och såg att det fanns en koppling mellan mjölkprodukter och soja. Jag har nu uteslutit mjölkprodukter under en tid (ca en månad) och känner mig mycket bättre. Jag har under flera år tidigare haft mycket blodbrist och även fått blodtransfusion pga detta. Flera undersökningar gjordes men man hittade inget fel. Läkaren trodde att det berodde på att jag åt för lite järnrik mat. Kan det finnas en koppling mellan min blodbrist och min ev allergi mot mjölkprodukter? Jag kan nämna att min pappa led av någon sorts eksem. Hans underben var uppsvällda och röda och han fick aldrig reda på vad det var av läkarna Jag misstänker att hans utslag på benen också var kopplade till allergi mot mjölkprodukter. Han hade också problem med magen och astma.
Drömosten

Svar: Hej Drömosten!
Det låter som om du kan ha en allergi mot både mjölk och soja på din beskrivning. Det kan säkert vara så att din pappa haft en allergi också som du beskriver hans symtom.

Har du någon läkarkontakt som kan kolla upp dig när det gäller mjölken? Det kan finnas en koppling mellan din järnbrist och allergi, men det behöver inte vara det.
Det jag skulle föreslå är att du ta håller både mjölkfritt och sojafritt och samtidigt för dagbok över hur du mår, så du ser hur förbättringen framskrider och vad du reagerar på. Tänk på att du väljer en mjölkersättning som innehåller kalcium, t ex kalciumberikad havredryck.
Vad din järnbrist beror på är svårt att säga utan att veta mer om hur du äter. Järnrika livsmedel är lever, leverpastej, blodpudding, kött och gröna grönsaker som t ex grönkål och spenat. Det kan också bli så att om du mår bättre genom uteslutande av mjölken, så blir ditt upptag av järn och andra mineraler bättre.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Morotsbullar, glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com