Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej,
min son är 6 år och mjölkallergiker. vad kan jag ge honom så att han får i sig lite mer fett. Han är väldigt tunn. 127 cm och 20 kg.
mvh Annika

Svar: Hej Annika!
Först är det viktigt att kontrollera att det inte är någon ytterligare allergi som gör att viktuppgången stannat av. Om det är klarlagt, så går vi vidare!
1. Regelbundna måltider, alltid frukost, lunch och middag. 2-3 mellanmål varje dag.

2. Ge inget mellan de 5-6 målen, bara vatten eller grönsak. Då kommer hungerkänslorna att bli starkare efterhand. Det är lätt att i all välmening ge saft, juice, en glass, en kaka för att ”då äter han ändå något”. Då blir han ”halvmätt” hela tiden och äter inte vid måltiderna.

3. Prova olika mjölkfria produkter, havremjölk, sojamjölk (om han tål det) och rismjölk, olika mjölkfria yoghurtprodukter. Det kanske är någon av dem som passar bättre. Samtidigt är det viktigt att ni hittar något som fungerar. 4-5 dl per dag är lagom.

4. Gröt är en bra frukost. Koka havregryns- eller rågflingegröt, hälften vatten, hälften mjölkersättning, tillsätt 1 msk mjölkfritt margarin/olja, servera med mjölkersättning och sylt eller bär. Börja gärna med 1 dl juice, inte mer! Det söta gör att det är lättare att komma igång och äta.

5. Lunch och middag, laga vanlig mat, tillsätt fett som ovan i hans mat. Glöm inte att det är viktigt med grönsaker, potatis och övrig mat också!

6. Lägg till efterrätt. Bär, konserverad frukt, fruktsallad med hemlagad glass, tofuglass (soja), mjölkfri vaniljsås eller havregrädde/yoghurt på. Det behöver inte vara så stor portion med det är en bra energikälla som barn tycker om.

7. Gör matiga mellanmål. Smoothie, smörgås, yoghurt, med mera. Ägg som pålägg kan vara bra att prova. Släta bullar brukar vara populära! Pernilla har många bra recept att leta bland.

Lycka till och hör gärna av dig igen, så vi får veta att det går bra!
Hälsningar,
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Äpple- och hjortronpaj

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com