Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Vår dotter på 19 månader har eksem, dessa blir värre när hon äter viss kost. Hon har även problem med magen, är jättehård och kan ibland gråta när hon bajsar. Sedan en dryg månad har vi provat mjölkfri kost till henne och hon verkar mycket bättre. Dock inte helt bra, eksemen är till största delen "fina" men hon har ändå "dåliga dagar", likaså när det gäller magen. Hon har varit "bra" men det vet vi inte riktigt om det beror på katrinplommonen som hon alltid får pga sin mage. När vi testade att ta bort plommonen blev hon hård igen. Så det är svårt att avgöra om den mjölkfria kosten hjälper, (till största delen tycker vi det). De har tagit prover på henne som alla var negativa (förutom en lätt äggviteallergi). Dock har läkarna på barn sagt att även om testerna är negativa så kan hon ha en överkänslighet, och att om vi därför märker att hon är bättre av att inte äta en viss kost (vilket vi också gör) så ska vi fortsätta att ta bort dessa födoämnen.

Svårigheten enligt oss är att hitta supplement för dessa, vi vill ju att hon får en allsidig kost med alla vitaminer och dyl. Listan på nej nej mat är stor, och inte heller hjälper det att hon inte gärna äter allting heller (exempelvis när det serveras hemmagjorda köttbullar, sås, potatis eller pasta och grönsaker äter hon endast köttbullarna och inget annat, oftast plockar hon ut köttet, korven, kycklingen osv) På morgonen vill hon endast ha yoghurt (soygurt).

Det hon inte får äta är allt som är rött (paprika,tomat, röda bär, röda kryddor, sånt som innehåller något av dessa, te.x.ketchup och kaviar osv, helt enkelt allt rött), morötter, banan, majs, vi undviker också äggvita.

Mina frågor är; I soygurten (alpros) står det yoghurtkultur deklarerad, är den då verkligen mjölkfri?

Dottern känns nästan som beroende av yoghurten, hon vill ha den hela tiden, vi har försökt med gröt o dyl. men hon vill inget ha, har ni några andra tips på bra frukost?

har ni några tips för att få till en mer allsidig kost (dock följer hon sin kurva och går upp som hon ska) hur kan vi t.e.x ersätta kalcium?

Vi vill så gärna ha tips på fler grönsaker, även om man botaniserar på grönsaksavdelningen, är det svårt att komma från det vanliga som spenat, broccoli och zucchini.

Svar: Hej!
Så bra att ni har fått reda på att hon inte tål mjölk. Det kan ta lite tid innan ni helt ser effekt av den mjölkfria kosten. Det som också är jätteviktigt för magen är att hon dricker ordentligt och har rikligt med frukt och grönsaker med dagligen av det hon tål.

Det är också bra med regelbundna tider, hon behöver äta allt och inte bara köttbullarna. Är hon hungrig vid måltiderna går det bättre. Frukosten behöver också kompletteras med t ex bär och flingor/musli. Soygurten är mjölkfri.

Jag förstår inte riktigt hur mycket yoghurt hon äter. Får hon det mellan måltiderna? I stället för måltider? Eller om hon inte äter upp? Där säger jag krasst; sluta med det! Ha det till frukost som jag skrev ovan och inte mer. Förmodligen är det därför hon äter dåligt – hon håller sig helt enkelt mätt på yoghurten.

Gröt är en bra frukost. Koka på havregryn, servera med sylt och havremjölk. Smörgås på mjölkfritt bröd, mjölkfritt margarin och t ex leverpastej/skinka/ korv. Servera med havremjölk och en grönsak.

Om ni ska hålla bort alla röda grönsaker, så finns det ändå mycket kvar. Prova burkgrönsaker, t ex ärter och bönor. De är lite mjuka och brukar uppskattas av barn. Likaså olika sorters bönor på burk är gott. Ärter, sparris, sockerärter, salladssorter, gula tomater, mangold är värt att prova. Barn uppskattar också gratänger, t ex att du kokar broccoli i bitar, lägger på skinkbitar eller stekt bacon och gratinerar i ugn med en vit sås på havremjölk.
Jag tror det är viktigt att ni är konsekventa med mattider och håller yoghurten enbart till frukost, så hon kommer in i rutiner att äta ordentligt vid måltiderna.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Äppelkaka med mandel, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com