Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej,
sen 5 månader tillbaka går jag på helt mjölkfri kost då min dotter är allergisk. Jag har nu vid några tillfällen provat att äta pizza samt yogurthdressing. Min dotter reagerade som förväntat. Mest blev jag överraskad över hur ont och dålig i magen jag själv fick. Kan det vara så att jag själv är allergisk eller är det en naturlig reaktion då jag gjort uppehåll från all mjölk?
I vanliga fall så har jag problem med magen, dvs mycket gaser och svullen, speciellt reagerar jag på frukt och stress. Har även fått diagnosen IBS.

På förhand tack!

Maria

Svar: Hej Maria!
Så bra att du fått reda på att din dotter är allergisk mot komjölksprotein. Jag tror du kan ha helt rätt i din tanke att du själv kan vara allergisk mot komjölksprotein.
Tecken på det kan vara just magproblem, gaser och att magen känns svullen. Eksem och torr hud kan också förekomma – har du känning av det? Stress kan göra allt värre och rå frukt är inte alla som tål om man fått diagnosen IBS. (Irritable Bowl Syndrome – irriterad tarm)

Jag föreslår att du håller helt mjölkfri kost under tre månader. För dagbok över vad du äter och hur du mår. Undvik rå frukt också och ät i stället bär, konserverad frukt eller fruktkräm/fruktsoppa du kokar själv. Tänk på att du använder kalciumberikad mjölkersättning, t ex havredryck. Sedan kan du prova att plocka in frukt igen och se hur du mår av det.

Efter tre månader gör du en utvärdering och ser vad du kommer fram till. Jag tror du kommer att märka att du mår bättre. Hör gärna av dig och säg hur det gått.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Potatislåda med Blå Kongo

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com