Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej! Min son på 2,5 år är mjölkallergisk och även allergisk mot soja, fisk, ägg, linser och jordnötter. Ännu ej testat baljväxter och skaldjur (efter anafylaxi av linser och torsk). Begränsad kost sedan start, ammad till 10 mån.

Vårt fantastiska sjukhus (UMAS) har dragit in på den dietist vi hade till hjälp så nu har vi ingen att fråga. :-(

Han är utöver en begränsad kost väldigt liten i maten (väger 11,9 kg till 93,5 cm) och jag tycker han är lite för trött. Säger ofta att han inte orkar mer (ex springa, leka, hoppa) vill helst ligga i soffan och kolla på tv och börjar se lite glåmig ut.

Vet hur mkt kalcium han bör får i sig (600) men han ligger snarare på 400-500/dag och det från havremjölk (gör gyllenmustvälling på den 2ggr/dag) Han får 5 st D-droppr/dag.

Kan hans trötthet bero på nån brist? Bör/kan man göra något test? Bör/kan man ge ngt tillskott, kalcium?

Tacksam för lite råd! :))

Med vänlig hälsning,
Sara

Svar: Hej Sara!
Det är jättesvårt att svara utifrån så kortfattade uppgifter. Det låter som om han helt enkelt äter för lite, men det behövs en ordentlig genomgång av maten och sedan uppföljning.

Tröttheten och glåmigheten beror i så fall på både energi- och näringsbrist och då hjälper inte enbart tillskott, utan matmängderna måste totalt sett ökas.

Jag tycker att ni ska kräva remiss till dietist för genomgång. Om det är energibrist så blir det svårare att vända en nedåtgående kurva ju längre tiden går.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Hoummus

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com