Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Jag har en dotter som nyss fyllt ett. Hon har ätit mjölkfri kost sen 8 månaders ålder. Pricktestet visade inget men när vi började introducera mjölk igen så sa kroppen ifrån. Hon sover dåligt, får utslag och blir förstoppad.
Hittills har vi kört med sempers välling och sinlac gröt, körde även med sempers gröt ett tag men gick över till sinlac på inrådan från allergicentrum, eftersom det är soja i sempers produkter. Jag jagade efter Enagos välling länge, utan resultat. Sen pratade jag med en dietist och frågade om det här med semper och sojan, och hon tyckte då att min dotter är så pass stor nu att det inte är någon fara för att utveckla allergi mot sojaprotein, men nu har jag börjat fundera!
Min dotter sover lite dåligt igen (inte som när hon åt mjölk, men oroligt), magen är ur balans; det kunde gå 3-4 dagar mellan avföringarna, och hon var lite besvärad men hon var ändå lös i magen, sen började vi med sempers magdroppar och nu bajsat hon 1-2 ggr per dag, löst. Hon har dessutom fått utslag igen.
Så nu vill jag ta bort sojan ur kosten, hon dricker välling morgon och kväll, gröt en gång till mellis. Hur gör jag? Kan jag göra egen välling på havremjölk och havregryn? Mått på det i så fall? Samma med gröt?
Och är det något annat speciellt vi ska undvika? Hon äter helst "torr" mat, pasta/potatis/nudlar med köttbullar/kycklingbullar/lax och grönsaker.
Jag är så orolig att hon inte ska få i sig det hon behöver! Ger henne fortfarande ersättningen althera till mellis ibland.

Mvh hönsmamman!

Svar: Hej Hönsmamman!
Någonting verkar ju som att det inte stämmer med din dotter. Jag tycker att du ska ta kontakt med hennes läkare igen och få en koll av vad det är hon inte tål. Det kan vara sojan, men det kan kanske vara något annat – det är väldigt svårt att avgöra för mig.

Något är det som inte är bra, men det är också viktigt att ta bort det som hon verkligen inte tål, så inte livsmedel plockas bort i onödan.

Hör gärna av dig igen och lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Lingonbullar med chiamjöl

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com