Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Jag har sedan jag var liten varit mjölkprotein intolerant. Dock har min mage ändå krånglat trots att jag undvikit mjölk. Sen ungefär ett år tillbaka har jag undvikit vitt vetemjöl (har ätit graham) och min mage har mått mycket bättre.

Men jag märker ändå att min mage också mår dåligt om jag får i mig mjölkprotein. Har testat lite det ena och det andra vad jag kan äta. Creamfrech, turkisk youghurt osv får jag väldigt ont i magen av. Grädde går ganska bra men inte helt ok. Mjölk och laktosfri mjölk går inte. Inte heller choklad eller grejer med endast mjölkprotein i tex färdigsåser.

Det jag dock märkt är att jag tål ost och då all ost - hushållsost, mozarella, feta, keso, prästost, chevre osv. Har testat äta stoora mängder ost och mått hur bra som helst.

När jag kollat runt lite verkar det som att man som mjölkprotein intolerant inte ska tåla någon ost alls. Så börjar bli fundersam över ifall det kanske är något annat i mjölken? Men som sagt laktosfria produkter går inte.

Jag reagerar med magknip, blir uppblåst och lös i magen. Men mitt humör påverkas också, jag blir trött, vaknar ofta extremt tidigt och har svårt att sova blir lättirriterad och tjurig.

Tror ni att det ändå är mjölkproteinen trots att jag tål ost? Och kan det ha något samband med att jag är känslig mot vitt vetemjöl? Eller kan det vara någonting annat?

Jag är inte känslig mot fibrer, kan äta mycket fullkorn, kål och grönsaker utan att må dåligt.

Tack på förhand
Vendela Linder

Svar: Hej Vendela!
På din beskrivning tycker jag det låter som om du är laktosintolerant och inte komjölksproteinallergisk. Lagrad ost och de andra ostsorterna du beskriver innehåller väldigt lite laktos, däremot mjölk, grädde och yoghurt innehåller mycket större mängder laktos. Hade du varit komjölksproteinallergisk hade du reagerat för allt.

Att du inte tål choklad och färdiga såser kan jag inte svara riktigt vad det beror på, det kan vara något annat du inte tål i de produkterna.

Att du mår bättre av att använda grahamsmjöl i stället för vetemjöl, kan vara en individuell sak – du mår helt enkelt bättre av mer fibrer.

Jag föreslår att du tar bort alla mjölkprodukter och ersätter dem med havremjölk eller sojamjölk – kalciumberikade – och behåller osten. Prova så konsekvent några månader och se hur du mår. Du bör märka en förbättring efter tre-fyra veckor.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Grovt chiabröd i långpanna

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com