Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Jag har en IgG-överkänslighet mot komjölksprodukter. Jag gjorde ett privat test på Imupro. Är denna typ av överkänslighet något som kan "växa bort". Enligt Imupro ska jag utesluta mjölkprotein (jag har även glutenöverkänslighet, enligt detta test) i minst ett halvår framöver.

Jag har ätit glutenfritt i princip hela sommaren, mjölkfritt i snart 3 veckor. Jag har haft problem med hemsk urtikaria i fyra månader. Jag började få problem sedan jag åt glutenfritt ett tag på våren (pga dålig mage, jag ville testa hur jag reagerade - magen blev bättre, men då sedan kom klådan). Kan tarmen ha läkt och sedan utlöstes en dold överkänslighet mot mjölkprodukter? Jag tycker att klådan har minskat successivt, men hur lång tid tar det innan man märker en klar förbättring, om klådan beror just på mjölkprotein?

Med vänlig hälsning Johanna

Svar: Hej Johanna!
Dina frågor är inte lätta att besvara på ett bra sätt. Jag har heller ingen erfarenhet av att arbeta med Imupros tester.

Överkänslighet mot mjölk kan förändras över tid. Det kan växa bort, minska och man kan få det i vuxen ålder. Att ta bort mjölk ser jag inte som problem idag, det finns mycket bra ersättningsprodukter och det brukar fungera bra.

Däremot är en glutenintolerans/överkänslighet en större förändring av kosten och det är en livslång kostbehandling. Då behöver man ha kontakt med dietist för en personlig genomgång av kosten.
Jag tycker att du ska ta kontakt med läkare och få kontrollerat vad din urtikaria beror på, likaså dina andra symtom.

Jag kan inte rekommendera någon specifik kost eller bedöma av din beskrivning, vilket som påverkar vad. Det kan ju också vara något helt annat än kosten.

Jag hoppas det löser sig och önskar dig lycka till.

Med vänliga hälsningar
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Riven vitkålssallad

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com