Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej,
Vi har en 16 årig dotter som dragits med dålig mage några år. Vi har uteslutit laktos och det har blivit bättre ett tag. Men nu så har hon även fått värk i leder och fingar, en brännande känsla. Vi har varit på utredning och de har inte hittat något. Vi gav dock inte upp utan fick av en tillfällighet reda på att mjölkallergi kan vara en orsak till besvären och kontaktade barnläkaren i gen vilket denne trodde kunde vara en möjlig orskak. De hade nämligen ett likadant fall där det stämde. Dottern ordinerades strikt mjölkfritt i 4 veckor för att se om hon blir bättre. Nu är det så att hon totalvägrar prova. Hon tänker inte äta "äcklig" mat och äcklig soya. Vet inte hur vi ska nå fram till henne. Hon tycker inte hon fått hjälp innan så "nu får det räcka". Det är 4 veckor det handlar om!! Inbillar mig att det är någon form av "chocktillstånd" och att det kanske måst sjunka in. Hur ska vi göra. Vi vill ju verkligen gå till botten med hennes värk. Hon är ändå 16 år och borde ha en mer mognare syn på saken. Hon anser att hon själv bestämmer över sin kropp och har heller ont resten av livet än testar mjölkfritt!! När hon var några veckor gammal så fungerade inte amningen utan vi gick över till ersättning vilket hon fick eksem och magont och utslag av och vi bytte till en annan mjölkfri sort. Känner mig helt maktlös. Vad ska vi göra?

Svar: Hej!
Det är verkligen ingen lätt situation ni har hamnat i. Jag förstår att din dotter känner sig maktlös och tycker det är jobbigt. Som sextonåring är hon fortfarande barn och kan behöver mer stöttning än vad hon själv kanske tycker.

Mitt första konkreta förslag är att hela familjen äter mjölkfritt en månad. Då känner förhoppningsvis din dotter att hela familjen ställer upp och stöttar henne för att se om den mjölkfria kosten hjälper.
Mitt andra förslag är att du och dottern handlar hem er affärs mjölkfria sortiment och har provsmakning med hela familjen en kväll. Riktig provsmakning med protokoll där alla poängsätter de olika produkterna. Rismjölk, sojamjölk, havremjölk, tofuost, havregurt och så vidare. Glöm inte godsakerna! Som till exempel olika sorters sorbeter, havreglass och sojaglass.
Leta upp mjölkfria recept – t ex Pernillas bok Mjölkfria favoriter – och provlaga såser och soppor.
Därefter är hon förmodligen betydligt mer motiverad att prova mjölkfritt när hon känner att hon har hela familjen som stöd.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Galette från Perouges

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com