Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej. Har fått reda på att vår son på ett år är ägg, mjölk, soja och nötallergiker. Vad skall jag ge honom att äta? Känns som allt jag ger honom blir han allergisk mot.
Han äter havregrynsgröt morgon och kväll, är det risk att han kan bli allergisk mot havre för han äter det så mycket? Använder havredryck i hans mat och om jag bakar till honom. Kan ju inte använda soja dryck och risdryck vågar jag inte pga tungmetallerna. Har ni några bra tips?
Just nu dricker han Althera till maten och har det i gröten också, är det bra eller dåligt?
Tacksam för svar.
Orolig mamma

Svar: Hej Orolig mamma!
Det är alltid svårt i början när man fått veta vilka allergier ens barn har.
Det är ingen risk att han blir allergisk mot havre, varken som havregryn eller havredryck. Det är viktigt att du väljer den kalciumberikade havredrycken. Livsmedelsverket avråder från risdryck fram till sex års ålder, men vanligt ris kan du använda, t ex koka risgrynsgröt med havremjölk. Du kan också koka gröt på bovete, polentagryn och quinoa.
Althera är en mjölkfri specialvälling, den kan du använda utan problem.
Jag sammanfattar lite: det du ska undvika är alltså mjölk - byt mot havredryck. Äggen får du utesluta helt. Soja likaså samt nötter. Nötter är ett stort begrepp och jag föreslår att du pratar med din läkare för att få en remiss till dietist, så du inte utesluter mer än nödvändigt.

Likaså kan en del allergier minska med tiden och det är viktigt med en bra läkar/dietistkontakt.
Du har många livsmedel kvar! Alla grönsaker, alla frukter, alla rotfrukter, vete, råg, korn, havre, bovete, matvete, quinoa, majsmjöl och polenta. Allt slags kött, fisk, skaldjur är kvar. Mjölkfritt margarin och oljor fungerar -
de är mjölkfria. Läs på innehållsförteckningarna, så kommer du snart att hitta sorter som är mjölk- och sojafria och som din son tycker om. Köp eller låna några bra böcker, så du kommer igång med att laga mat, t ex Pernillas bok, Mjölkfria favoriter eller Hembakat för alla av Anna Braw. Likaså är det bra med en grundbok för barnmat, t ex Barnmat av Carina Trägårdh Tornhill.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Spenatlasagne, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com