Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej.
Vår son är ägg, mjölk, soja och nötallergiker. Jag undrar nu vad skall/ bör han äta under en dag? Han är ett år och inte så stor i maten.

Han äter havregrynsgröt morgon och kväll, till lunch och middag får han fortfarande mos på köttgryta med grönsaker, pasta, ris, potatis eller bröd. Han dricker Althera till alla mål. Han får lite fruktpure till gröten. Han får ibland mannagrynsgröt gjord på havredryck istället gör havregröt. Dock är det svårt att få i honom maten.
Väntar på provsvar om han är allergisk mot fisk.
Vi tror även att han har reagerat mot kyckling.

Vad kan jag göra för att variera hans mat?
Tacksam för svar. Orolig mamma

Svar: Hej Orolig mamma!
Första frågan blir om han följer sin längd-vikt-kurva? Gör han det, så behöver du inte vara orolig för att han får i sig tillräckligt med mat. Gör han inte det, behöver du se över hans och familjens matvanor.

Det är viktigt med regelbundna mattider, oavsett vilka allergier din son har. Frukost på gröt är bra, och du kan börja variera med havreyoghurt om du vill. Lunch- och middags mängderna är svårt att värdera utan en att jag har
en kostanamnes. Det är viktigt att maten är varierad och att han inte dricker sig mätt - vilket är lätt hänt. En liten efterrätt är bra, t ex hemlagad kräm med havregrädde, lite havreglass med bär eller liknande.

Har du fått remiss till dietist? Jag tror det hade varit bra, där finns möjlighet att ge mer tips och råd utifrån hur ni äter idag.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Grönkåls- och spenatpaj

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com