Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej,
Jag är en tjej på¨20 år och har under en längre tid haft mycket problem med mineralbrister, långa stressperioder och haft symptom som huvudvärk, migrän, magkatarr, stela leder, muskelkramper osv. Jag gick till en naprapat som rådde mig att prova sluta äta mjölkprodukter. Jag gjorde också tester på VC som inte visade på någon allergi (mjölk, ägg, fisk, gluten, soja osv). Efter ca 3 månader utan mjölk så kändes min mage inte helt OK utan var fortfarande uppblåst och konstig. Min naprapat rådde då att också sluta med gluten. Sen dess har min mage blivit bättre och nu 6 månader senare utan mjölk och 3 månader utan gluten undrar jag om du tror att jag skulle kunna börja introducera detta lite smått igen? Jag har nämligen läst att om man slutar med laktos/gluten kan man kroppen automatiskt bli allergisk. Jag känner att jag vill vara gluten -och mjölkfri till en större del men behöva slippa oroa mig över det när man åker utomlands eller äter ute. Har du några tips eller idéer på hur man kan börja?

Sen undrar jag om man, nu tidigare ätit mjölk och gluten men haft ett uppehåll , kan vänja kroppen vid detta igen? Om jag mår dåligt av små intag, bör jag sluta eller fortsätta smått för att se om det går över?

Tack på förhand!
/Sara

Svar: Hej Sara!
Det låter som du haft mycket problem under lång tid, både med din mage, mineralbrist och med stress. Det är jättesvårt att svara på hur du ska göra utifrån en så kort beskrivning. Hur mår du idag i förhållande till något år
tillbaka? Vilka mineralbrister har du haft och vad har gjorts åt det? Beror det på maten eller något annat? Äter du HELT mjölkfritt och glutenfritt idag?
Du kan ha en mjölkallergi utan att det syns på provsvaren. Det finns bra ersättningar och det är oftast inga större problem att utesluta mjölk och gluten om du byter ut mjölk mot t ex havredryck osv.
Jag tycker att du kan prova så smått med mjölk och gluten, för kostdagbok så du kan jämföra i tid tillbaka hur du mår. Men, jag tycker också att du ska se över andra faktorer som påverkar din mage och hur du mår, t ex stressen och hur du lever för övrigt.

Kanske en kontakt med läkare igen eller dietist
kan vara till nytta.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Lasagne

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com