Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Jag har lidit av magproblem med kraftiga magsmärtor, magkatarr och frekventa diarré problem under mer än 30 år. Från början var det mest magkatarr men gas och diarréproblemen har tilltagit med åren. För ca 30 år sedan när jag besökte en läkare efter en längre tids häftiga magsmärtor och kräkningar konstaterade han att jag troligen inte tålde att äta fett eftersom jag inte kunde producera tillräckligt med fettnedbrytande enzymer och för att kompensera överproducerades magsyra vilket skadade tarmslemhinnan. jag fick rådet att minska ner på fettintaget och att äta regelbundet och mindre portioner. Jag följde dessa råd och magen mådde relativt bra.

För ca 10 år sedan började jag få gas och diarréproblem i sådan omfattning att det blev outhärdligt och jag besökte sjukvården på nytt. Man tog prover för att utreda problemen men detta ledde ingenstans. Jag blev diagnostiseras som IBS fall med gallstensanfall och fick ingen hjälp alls. Jag fick tag i en bok som handlade om Kostbehandling vid magproblem och fick med hjälp av boken som skrivits av en engelsk professor och expert på mag./tarm sjukdomar diagnostisera mig själv. Jag kom fram till att jag sannolikt inte tål vissa typer av livsmedel. Efter att ha uteslutit laktos ur kosten blev min situation betydligt bättre. Nu till min fråga: jag tål viss mängd komjölksprodukter men kan absolut inte äta get eller fårmjölksprodukter utan att få akuta problem med magen. Speciellt ostproduter orsakar problem. Vad beror detta på? År det problem med fetterna, proteinerna eller laktos. Jag har märkt att jag mår bättre av växtfetter än djurfetter generellt. Eftersom människor inte riktigt tar min känslighet/allergi mot get och fårost på allvar så undrar jag även om du hört talas om andra som haft liknande problem.

Svar: Hej!
Det var en svår fråga och jag förstår att du haft det jobbigt genom åren.
Man kan vara allergisk mot i princip allt. Att du tål ostprodukter sämre kan bero på att det är en mer koncentrerad form med mer protein i, men det är
svårt att vara riktigt säker.
Jag skulle vilja föreslå att du håller en helt mjölkfri kost under tre månader. Alltså att du utesluter mjölk från alla djur och endast äter/dricker växtbaserade produkter. För dagbok under tiden. Sedan kan du plocka in små mängder efter hand och se hur du reagerar. Skriv
dagbok under tiden.

Jag tycker också att du ska be din läkare om remiss till dietist, det är svårt för mig att vara mer konkret utan att ha en ordentlig och genomgripande kostanamnes.

Jag önskar dig all lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Ljummen sallad med mathavre

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com