Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej! Jag har en dotter på 9 år som är konstaterat mjölkprotein allergisk sedan ett par år tillbaka. Efter första året med mjölkfri kost testade vi att mjölkbelasta och det gick jättebra i ungefär ett halvår, sedan kom symptomen tillbaka. Hon har alltid "bara" fått ont i magen, aldrig kräkts eller blivit dålig i magen.

Nu har hon ätit mjölkfritt i ca 3 år och det har gått bra. Vi har inte behövt vara superstrikta, utan hon har kunnat fuska med glass eller så någon gång. Nu är vi i Thailand och misstänker att hon fått i sig mjölk vid två tillfällen. Båda gångerna har hon fått väldigt ont i magen efter ca 12 timmar, och dessutom kräkts. Min fråga är om det kan ha samband? Kan hennes allergi plötsligt ha blivit så mycket sämre så fort, eller är det mer troligt att det är något annat det beror på? Hon har inte ätit något som inte någon av oss andra ätit, så matförgiftning är det inte. Hoppas på svar!
Mvh, Angelica

Svar: Hej Angelica!
Så bra att ni vet att det är mjölkprotein din dotter inte tål. Jag undrar faktiskt om det är mjölken som gett så kraftiga utslag. Det är en annan bakterieflora i Thailand och hon kan ha fått i såg något helt annat som gett reaktionerna du beskriver. Kanske bara druckit av vattnet på hotellet utan
att tänka på det... Mjölk är heller inget vanligt livsmedel i Thailand, så jag tror mer på att hon helt enkelt fått i sig något hon inte tålt.
Jag tycker ni fortsätter som innan med mjölkfri kost när ni kommer hem. Ha lite extra koll på henne när ni kommer hem och skulle hon få samma besvär igen hemma, så ta en kontakt med läkare för ny koll.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Havrebräck

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com