Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
Har en pojk på 3,5 mån som började flaskmatas när han var ca 2 veckor då amningen inte funkade. Vi gav honom NAN i början men han skrek så, så vi fick prova pepticate istället. Det funkar jättebra men nu känns det som han inte blir riktigt mätt på den. När han var 3 mån så samtalade vi med läkaren på BVC att prova och ge en flaska nan om dagen för att se vad som hände. Det verkade inte som han kunde smälta maten så utan det kom upp mycket grynigt i spyorna, tyckte även han blev lite mer gnällig än vanligt. Han bajsade inte på upp till fyra dagar från att ha bajsat var annan dag. Sen när vi valde att backa tillbaka till pepticaten (tills han blir fyra månader, för att pröva igen) så skötte han magen nästan direkt igen.
Nu funderar jag på hur jag ska gå tillväga för vi tror inte han är komjölksallergiker utan att tarmarna var omogna bara. Vill ju kunna erbjuda han lite mer mat eftersom det verkar som han behöver det men är rädd att hans mage inte ska klara av det.
Tack på förhand!
Eva

Svar: Hej Eva!
Det är inte helt lätt att svara på din fråga med så lite bakgrund. Jagctänker att ni behöver ta kontakt med läkaren för att få en ordentlig utredning om din son har komjölksproteinallergi eller inte. Det är viktigt att han får den kost han ska ha och att inte livsmedel utesluts i onödan.
Jag vet ju inte heller hur stora mängder han äter nu, men det kan säkert vara så att han behöver mer mat. Be om en remiss till dietist i samband med läkarundersökningen så ni kan gå igenom ordentligt efter vad doktorn säger.
Det är viktigt att han får i sig tillräckligt med mat, så jag tycker att du snarast ska ta kontakt med doktor och/eller BVC. Likaså kan han snart börja med smakportioner av mat.
Om det är en komjölksproteinallergi, så finns det många bra
ersättningsprodukter som fungerar och är goda.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Lammstek med örter och oliver

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com