Senaste foruminläggen

Fråga dietisten

Fråga: Hej!
När jag var några månader gammal sa man att jag var allergisk mot mjölkprotein. Vid ca 6 års ålder var jag hos läkaren och fick dricka ett glas mjölk för att testa min allergi. Det visade sig att jag hade mjölkallergi med fördröjd effekt men de sa att det var vanligt att det växer bort med tiden. Jag tror att jag klarade av mjölken hyfsat bra under tonåren men under senaste åren känns de som om det bara har blivit värre. Jag va hos läkaren för att få allergin bekräftad med enligt blodproverna var jag inte allergisk. Kan man vara allergisk utan att blodproverna säger det?

Sen undrar jag om det finns något sätt för att skapa tolerans mot mjölkprotein? Jag känner att jag lider av att inte kunna äta mjölkprotein och hoppas så gärna att det finns något sätt att lära min kropp tolerera mjölken. Det som också känns tråkigt är att när inte proverna visar något får jag känslan av att folk tror att jag hittar på min allergi, det känns som om man blir misstrodd av läkarna.

Tack på förhand!
Mvh, Johanna 22 år

Svar: Hej Johanna!
Ja, du kan vara allergisk utan att proverna visar något. Man kan ibland "lära sig" att tolerera mindre eller större mängd mjölkprotein, men det är inte alla som klarar av mjölkprotein alls.
Det jag skulle föreslå är att du under tre månader håller din mat helt mjölkfri. Det är för att du ska ha en chans att se hur du mår om du håller helt mjölkfritt. Du kanske mår så bra att det inte är något problem att hålla mjölkfritt? Märker du ingen skillnad finns ingen anledning att äta
mjölkfritt. Skriv i så fall kostdagbok också, där du skriver upp vad du äter, hur du mår och hur din mage fungerar.

Efter tre månader kan du sedan prova med ytterst små mängder mjölkprotein, tex att du använder vanligt smör. Mår du bra av det kan du öka upp mängden mjölkprotein lite i taget och se hur du mår och vilka mängder du klarar av. En del klarar av en liten mängd, andra inget alls - det är väldigt individuellt.

Om du väljer att göra som jag föreslår, tänk på att du får i dig illräckligt med kalcium. Du kan t ex använda kalciumberikad havredryck som mjölkersättning och/eller ta en kalktablett som du köper på apoteket.

Lycka till!
Eva Kullenberg
Legitimerad dietistTillbaka till frågorna

Recept

Citron- och apelsinpaj med hallon

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com